CONTACT

FORT BENOORDEN PURMEREND

Kwadijkerweg 8
1461 DW Zuidoostbeemster
telefoon: 0299-689111
e-mail: verkoop.beemster@wijnimportbart.nl
 

FOOD CENTER AMSTERDAM

Jan van Galenstraat 4
Lokatie: Centr. Groothandelsmarkt 143
1051 LJ Amsterdam
telefoon: 020 - 449 60 60
e-mail: verkoop.amsterdam@wijnimportbart.nl

 

Volg ons op:

      

Šipon Furmint

Kleur: Volle witte wijn
Land: Slovenië
Streek: Podravje,Štajerska Slovenija
Producent: Dveri-Pax, Maribor
Druivenrassen: furmint
Karakter: Volle witte wijn, bleekgeel van kleur met een iets groene zweem. In de geur wit fruit en grapefruit, daarnaast vegetale kruidige tonen. Iets romige tonen en aangenaam milde zuren, vleugje rokerig.
Wijnbereiding: De druiven worden handmatig geplukt en in de moderne kelders traditioneel vergist op lage temperatuur om zo de fraaie aroma’s te behouden. De wijn wordt opgevoed in roestvrij staal en gemaakt om jong gedronken te worden. Šipon is de Sloveense benaming van furmint.
Producent gegevens: Het klooster Dveri-Pax in Jarenina, noordoost Slovenië heeft een lange wijntraditie die terug gaat tot 1139, toen gelijktijdig het Benedictijnenklooster Admont in midden Oostenrijk werd gesticht. Het fraaie Admond klooster is een toeristische trekpleister met een unieke collectie Middeleeuwse boeken. Men bezit in Oostenrijk enorme percelen bos, daarnaast veel vastgoed en een conglomeraat van bedrijven die actief zijn in o.a. energie, houtbewerking, machinebouw, het bouwen van skiliften maar dus ook in wijnbouw in het huidige Slovenië. Slovenië maakte tot 1918 deel uit van het Habsburgse Rijk, samen met o.a. Oostenrijk en Hongarije. Dveri-Pax bestaat uit een oud Benedictijnen klooster met oude wijnkelders en wordt geleid vanuit Admont. Het fraaie klooster Dveri-Pax doet nu dienst als locatie voor bruiloften en feesten. De bezitting telt 90 ha wijngaard. De wijnen worden gemaakt in een gerestaureerde schuur uit de 18e eeuw, in 2007 voorzien van de meest moderne apparatuur. In 2014 werd een revolutionaire selectiemachine in gebruik genomen, waarbij de druiven na het ontstelen via een camera razendsnel geselecteerd worden. Alleen gezonde, volrijpe druiven worden gebruikt. De kwaliteit van de wijnen is zeer hoog, Dveri-Pax is het visitekaartje van het hele Admond concern.
Gebied gegevens: De wijngaarden van Dveri-Pax liggen op 4 lokaties in oost Slovenië. Rond het klooster en de wijnkelder in Jarenina, dat op 6 km ligt van de grens met Südsteiermark in Oostenrijk, dat bekend staat om zijn frisse fruitige wijnen van met name de sauvignon druif. Verder bezit men wijngaarden rond Maribor op 10 km, nabij Ormoz op 35 km naar het zuidoosten aan de Kroatische grens, en aan de grens met Oostenrijk in het noordoosten. Oost Slovenië staat vooral bekend om zijn zuivere witte wijnen. Het landschap is sterk glooiend met op steilere hellingen ook terrassen. Veel gebruikte druiven voor witte wijnen zijn welschriesling, sauvignon blanc en pinot gris. Furmint, in Slovenië ook wel sipon genoemd, is oorspronkelijk afkomstig uit het naburige Hongarije maar wint echter ook steeds meer terrein in Slovenië. Rode wijnen, slechts 5% van de totale productie, worden met name gemaakt van pinot noir en blaufränkisch.
Serveren bij: Prima combinatie bij salades met vis (mits niet gerookt) bijv. vitello tonato en gerechten met groenten zoals asperges en artisjok, kruiden, verfijnde gerechten van blank vlees en gevogelte en gerechten met aardse smaken zoals paddenstoelen, biet.
Serveertemperatuur: 9 à 10ºC
Producent website: www.dveri-pax.com
De hier beschreven wijn bevat sulfiet.
Deze wijnomschrijving is verzorgd door Wijnimport J. Bart / www.wijnimportbart.nl

Wijnbeschrijvingen

 

Via deze pagina zijn onze uitgebreide wijnbeschrijvingen te lezen, uit te printen en te versturen per e-mail.

 

 

QVSELECT

 

QVSelect levert een selectie van beroemde producenten aan de serieuze particuliere wijnliefhebber.

Amuse Wedstrijd 2019

 

Alle foto's, amuses van de winnaars en finalisten van de Gramona Amuse Wedstrijd 2019!

QV Select


QVSelect is onze webwinkel voor de particuliere wijnliefhebber die ook thuis van onze wijnen wil genieten.

Ambassadeurs

 

28 restaurants en hotels door heel Nederland zijn een Champagne Barons de Rothschild Ambassadeur.