CONTACT

FORT BENOORDEN PURMEREND

Kwadijkerweg 8
1461 DW Zuidoostbeemster
telefoon: 0299-689111
e-mail: verkoop.beemster@wijnimportbart.nl
 

FOOD CENTER AMSTERDAM

Jan van Galenstraat 4
Lokatie: Centr. Groothandelsmarkt 143
1051 LJ Amsterdam
telefoon: 020 - 449 60 60
e-mail: verkoop.amsterdam@wijnimportbart.nl

 

Volg ons op:

      

Blauburgunder / Pinot Nero

Classificatie: DOC Alto Adige Pinot Nero
Kleur: Lichte rode wijn
Land: Italië
Streek: Alto Adige-Südtirol
Producent: Tenuta Niedermayr, Girlan
Druivenrassen: pinot nero (pinot noir)
Karakter: Helder robijnrood van kleur. Lekker fruit van braam, kers en framboos in de neus. Soepele aandronk, heerlijk vol, veel fruit, zeer toegankelijk. Lange afdronk, gezond met milde tannines.
Wijnbereiding: De druiven groeien op 400 meter hoogte in een leemhoudende bodem en worden met de hand geplukt. Ze worden streng op kwaliteit geselecteerd. Vergist wordt in roestvrij stalen tanks op 28°C. Voor de malolactische gisting en verdere rijping gaat de wijn in grote eiken vaten van Sloveens hout. Drinken tot 4 à 5 jaar na de oogst.
Producent gegevens: Familiebedrijf Niedermayr is opgericht in 1852 en behoort tot de wijnmakerselite van Alto Adige. Momenteel staat de 5e generatie aan het roer. Josef Niedermayr maakt zuivere en karakteristieke wijnen die alle kenmerken van de bodem, het klimaat en de druif optimaal etaleren. Niedermayr bezit zo'n 20 hectare wijngaard, daarnaast verwerkt men druiven van 40 boeren, waarmee langlopende contracten zijn afgesloten. Sterke troeven in het assortiment zijn hun wijnen gemaakt van de pinot nero en de lagrein. Vooral de laatste, afkomstig uit Gries, scoort zeer hoge noteringen, een betere is er in Alto Adige nauwelijks te vinden.
Gebied gegevens: Alto Adige, ofwel Südtirol, ligt in Noord-Italië in de provincie Bolzano, tegen de Oostenrijkse grens. Vroeger was dit gebied in Oostenrijks bezit, vandaar dat de voertaal Duits is. Het wijngebied (5.300 ha) is vernoemd naar de rivier de Adige en ligt op de uitlopers van de Alpen. De wijnbouw is uit de Romeinse tijd, veelal volgens het pergola-systeem, met omhoog geleide wijnstokken. Het koele Alpenklimaat en de hoog in de bergen gelegen wijngaarden zorgen voor een opmerkelijke frisheid in de wijnen, ze zijn zeer elegant en aromatisch. De bodem bestaat hier voor een groot deel uit morenen, grote stenen, graniet en kiezel-leem. De aangeplante druivenrassen zijn van overwegend Franse en Duitse oorsprong, lokale rassen zijn o.a. de lokaal populaire schiava, manzoni en lagrein. Het wijngaardbezit is zeer versnipperd, 15 coöperaties maken 75% van alle wijn. Ondanks de Duitse benamingen zijn bijna alle wijnen er droog.
Serveren bij: Rood vlees, harde kazen.
Serveertemperatuur: 16 à 18ºC
Overige informatie: De pinot noir druif, met als thuisbasis de Bourgogne, en In Italië pino nero oftewel blauburgunder genoemd, staat al sinds eind van de 19e eeuw in Alto Adige aangeplant. In vergelijking met de Bourgogne geeft de druif geeft in Alto Adige een wijn met meer kleur en fruit. Ook is de wijn frisser en minder aards van karakter. Vanaf de oogst 2016 worden de wijnen gevinifiëerd en gebotteld door Nals-Margreid.
De hier beschreven wijn bevat sulfiet.
Deze wijnomschrijving is verzorgd door Wijnimport J. Bart / www.wijnimportbart.nl

Wijnbeschrijvingen

 

Via deze pagina zijn onze uitgebreide wijnbeschrijvingen te lezen, uit te printen en te versturen per e-mail.

 

 

QVSELECT

 

QVSelect levert een selectie van beroemde producenten aan de serieuze particuliere wijnliefhebber.

Ambassadeurs

 

26 restaurants en hotels door heel Nederland zijn een Champagne Barons de Rothschild Ambassadeur.

QV Select


QVSelect is onze webwinkel voor de particuliere wijnliefhebber die ook thuis van onze wijnen wil genieten.

Ambassadeurs

 

26 restaurants en hotels door heel Nederland zijn een Champagne Barons de Rothschild Ambassadeur.