CONTACT

FORT BENOORDEN PURMEREND

Kwadijkerweg 8
1461 DW Zuidoostbeemster
telefoon: 0299-689111
e-mail: verkoop.beemster@wijnimportbart.nl
 

FOOD CENTER AMSTERDAM

Jan van Galenstraat 4
Lokatie: Centr. Groothandelsmarkt 143
1051 LJ Amsterdam
telefoon: 020 - 449 60 60
e-mail: verkoop.amsterdam@wijnimportbart.nl

 

Volg ons op:

      

Montsant Pansal del Calàs 'Vi de Licor'

Classificatie: DO Montsant
Kleur: Volle zoete rode wijn
Land: Spanje
Streek: Cataluña,Montsant
Producent: Celler de Capçanes, Capçanes
Druivenrassen: cariñena (carignan) 30%, garnacha (grenache) 70%
Karakter: Volle, zoete rode wijn met tonen van pruimen, tutti frutti, vanille, stevig rood fruit en een heerlijke zachte romigheid.
Wijnbereiding: Afkomstig van percelen met 40 tot 85 jaar oude stokken. Modern gemaakte wijn met een rijping van 18-24 maanden op Frans eiken (Nevers en Alliers). De druiven worden 3 weken later dan normaal geoogst met een potentieel alcoholpercentage van 16,5%. Na de selectie op de sorteertafel vergisten de beide rassen samen in roestvrij staal gedurende 24 dagen bij 27 tot 29ºC. De gisting wordt bij 12% alc. gestopt met wijnalcohol. De wijn heeft een restsuikergehalte van 90 gr/l. Voor de botteling rust de wijn 3 maanden op tank. Geen koude stabilisatie, wel klaring en een lichte filtering voor botteling.
Producent gegevens: De coöperatie van Capçanes werd opgericht door 5 wijnboeren in 1933. Tussen 1994 en 1998 kwam er een totale omslag, twee jonge wijnmakers werden aangetrokken, van bulk verkoop in tanks werd overgeschakeld op afvulling alleen op fles en van de Joodse gemeenschap in Barcelona kwam het verzoek een koosjere wijn te gaan maken. Grote investeringen in de kelder waren nodig en zorgden voor een enorme sprong in kwaliteit, de koosjere 'Flor de Primavera' geniet wereldwijd een enorme reputatie. Tevens werden de inmiddels ruim 70 leden vanuit de coöperatie volledig begeleid in de wijngaard. In totaal heeft men ruim 200 ha wijngaard en ca. 2.000 vaten voor de opvoeding van de wijnen. De oenologen zijn Anna Rovira en Jürgen Wagner, de laatste is ook deels verantwoordelijk voor de verkoop. Op het ruwe terrein is alleen handmatige oogst mogelijk, dit gebeurt in kratjes van 20 kg. Een groot deel van de wijngaarden, die tot op 600 meter hoogte liggen, is bijzonder oud, 60 tot ruim 100 jaar oude wijnstokken is geen uitzondering. Om die reden is de opbrengst per hectare zeer laag.
Gebied gegevens: Het wijngebied Montsant ligt in een bergachtig gebied, 160 km ten zuidwesten van Barcelona en ten westen van de stad Tarragona. De oude bodem bevat hier naast kalk, klei, veel leisteen en graniet. Het gebied kent vele oude wijngaarden, stokken van 100 jaar oud zijn hier geen uitzondering. De stijl van de Montsant wijnen komt vrijwel overeen met wijnen uit het beroemde aangrenzende wijngebied Priorat, het klimaat en terroir zijn bijna identiek, de bodem in Priorat bevat echter meer leisteen. De wijnen van Montsant zijn echter eleganter, minder zwaar, ook de prijzen in Montsant zijn veel vriendelijker. Montsant is een in 2001 gecreëerde D.O. van zo'n 1.800 ha wijngaard die zich duidelijk kwalitatief onderscheidt van het gebied Tarragona (Zona Falset) waar het voorheen toe behoorde. De naam Montsant komt van de karakteristieke bergrug die hier het gebied domineert.
Serveren bij: Harde kazen, vijgen, pruimen, tutti frutti-gerechten, ganzen- en eendenlever.
Serveertemperatuur: 12 à 14ºC
Overige informatie: Samsó is de Catalaanse naam voor Cariñena (=synoniem), dit is dus hetzelfde druivenras. Het is sinds kort verboden om Cariñena als druivenras op de fles te vermelden, omdat de D.O. Cariñena daar tegen in opstand is gekomen. De naam Pansal komt van het Catalaanse woord "Pansa" wat gedroogd fruit, zoals krenten/rozijnen betekent. "Calas" is de naam van de wijngaard met veel rotsen.
Producent website: www.cellercapcanes.com
De hier beschreven wijn bevat sulfiet.
Deze wijnomschrijving is verzorgd door Wijnimport J. Bart / www.wijnimportbart.nl

Wijnbeschrijvingen

 

Via deze pagina zijn onze uitgebreide wijnbeschrijvingen te lezen, uit te printen en te versturen per e-mail.

 

 

QVSELECT

 

QVSelect levert een selectie van beroemde producenten aan de serieuze particuliere wijnliefhebber.

Ambassadeurs

 

26 restaurants en hotels door heel Nederland zijn een Champagne Barons de Rothschild Ambassadeur.

QV Select


QVSelect is onze webwinkel voor de particuliere wijnliefhebber die ook thuis van onze wijnen wil genieten.

Ambassadeurs

 

26 restaurants en hotels door heel Nederland zijn een Champagne Barons de Rothschild Ambassadeur.