CONTACT

FORT BENOORDEN PURMEREND

Kwadijkerweg 8
1461 DW Zuidoostbeemster
telefoon: 0299-689111
e-mail: verkoop.beemster@wijnimportbart.nl
 

FOOD CENTER AMSTERDAM

Jan van Galenstraat 4
Lokatie: Centr. Groothandelsmarkt 143
1051 LJ Amsterdam
telefoon: 020 - 449 60 60
e-mail: verkoop.amsterdam@wijnimportbart.nl

 

Volg ons op:

      

Chardonnay 'Wit' Hommelberg

Classificatie: Haspengouw, gecontroleerde oorsprongsbenaming
Kleur: Volle witte wijn
Land: België
Streek: Haspengouw,Riemst
Producent: Wijnkasteel Genoels-Elderen, Riemst
Druivenrassen: chardonnay
Karakter: Lichtgele kleur. In de geur typisch chardonnay uit een koel klimaat, fris, mineraal, iets bloemig. In de smaak komt de rijkheid naar boven. Iets vettigheid, mooi klassiek gemaakt, elegant fris na.
Wijnbereiding: Deze chardonnay WIT ondergaat zijn gisting op max. 24ºC gedurende 30 dagen in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn 18 maanden op staal, waarvan 12 maanden ‘sur lie’, op de droesem dus.
Producent gegevens: Midden jaren 80 van de vorige eeuw kocht Jaap van Rennes het wijnkasteel Genoels-Elderen, hij ging een nieuwe uitdaging aan: wijn maken op een unieke locatie. De bodem (ondergrond mergel en aan de oppervlakte leem) is zeer geschikt voor wijnbouw. Dat deze bodem zeer veel gelijkenis vertoont met die in de Bourgogne was dan ook de reden chardonnay en pinot noir aan te planten. In 1991 werd begonnen met 4,5 ha, op dit moment staan er 64.000 wijnstokken op 22 hectare. Daarmee is Genoels-Elderen het grootste wijnbedrijf van België. De dochter van oprichter Jaap, Joyce is na een gedegen opleiding, de keldermeester. Een bezoek aan het kasteel is zeer de moeite waard, jaarlijks komen er 15.000 bezoekers.
Gebied gegevens: Het eerste kasteel Genoels-Elderen werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Godenoel van Elderen en werd vervolgens in 1407 door de Tongenaren plat gebrand. In de 18e eeuw werd de tweede versie door de Fransen verbrand. Na de laatste verbouwing in 1859 werd ook meteen de mooie tuin aangelegd geïnspireerd door de tuinen van Versailles. Er zijn bewijzen dat er al in de tijd van de Romeinen wijnbouw bedreven werd in Genoels-Elderen. Nu is de Belgische wijnbouw weer helemaal terug van weg geweest. Dit geldt zeker voor de wijnen van het wijnkasteel, getuige de mooie prijzen die de wijnen van Genoels-Elderen hebben gewonnen bij wedstrijden in binnen- en buitenland. Er worden geen onkruidbestrijdingsmiddelen gebruikt, er wordt ouderwets geschoffeld en gewied. In augustus wordt een teveel aan druiven weggeknipt, de gemiddelde opbrengst is daardoor zeer laag, slechts <50 hl/ha (8.000 flessen). De handmatige oogst vindt plaats in oktober/november. Van de totale wijngaard is ruim 90% aangeplant met chardonnay, 5% met pinot noir, de rest pinot blanc, pinot gris en auxerrois. In de fraaie 13e eeuwse kelder liggen 150 barriques van Frans eiken uit Allier en de Vogezen, gemiddelde productie per jaar is 80.000 flessen.
Serveren bij: Als aperitief en op het terras zegt Jaap van Rennes, maar dat zou de wijn tekort doen. Oesters, een plateau fruits de mer of een mooie salade met vis zijn goede begeleiders.
Serveertemperatuur: 10 à 12ºC
Overige informatie: De Hommelberg is een perceel van 1,7 ha beplant in 1999 met chardonnay.
Producent website: www.wijnkasteel.be
De hier beschreven wijn bevat sulfiet.
Deze wijnomschrijving is verzorgd door Wijnimport J. Bart / www.wijnimportbart.nl

Wijnbeschrijvingen

 

Via deze pagina zijn onze uitgebreide wijnbeschrijvingen te lezen, uit te printen en te versturen per e-mail.

 

 

QVSELECT

 

QVSelect levert een selectie van beroemde producenten aan de serieuze particuliere wijnliefhebber.

Ambassadeurs

 

26 restaurants en hotels door heel Nederland zijn een Champagne Barons de Rothschild Ambassadeur.

QV Select


QVSelect is onze webwinkel voor de particuliere wijnliefhebber die ook thuis van onze wijnen wil genieten.

Ambassadeurs

 

26 restaurants en hotels door heel Nederland zijn een Champagne Barons de Rothschild Ambassadeur.