ww

Blanco de Bodega Arzuaga Albillo Mayor

Aanbieding
b2024750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 74337-2024
Producent Bodegas Arzuaga Navarro
Classificatie DO Ribera del Duero
Soort Wijn Volle witte wijn (biologisch)
Druivenras(sen) albillo mayor
Biologisch Biologisch
Sluiting Kurk
Land Spanje
Wijnregio Castilla y León
Karakter

Geeloranje van kleur met een licht groene zweem. In de geur appel en wat peer, iets kruidig, floraal en citrus (grapefruit). In de smaak noot, kruidig en geel fruit, frisse zuren, opwekkend, iets salmiak en voldoende spanning. Rijk gas wijn, prettig in de mond, geen hout en een aangename bloemigheid. Goede afdronk, gastronomisch glas.

Wijnbereiding

Met de hand geoogst (in kisten van 10 kg) van jonge percelen albillo mayor ten noorden van de rivier Duero in Olivares de Duero. Bij binnenkomst in de bodega worden de druiven geselecteerd op een sorteertafel en daarna licht geperst. Natuurlijke débourbage van 15 uur en aansluitend de alcoholische vergisting gedurende 24 dagen in betonnen tanks op maximaal 13°C. Daarna oversteken met behoud van de fijne lies en rijping op beton gedurende een aantal maanden. Geen malo, de wijn wordt niet gefilterd noch geklaard. De wijn verlaat pas na de zomer de bodega.

Gebied gegevens

Het Ribera del Duero-gebied ligt aan de rivier de Duero, oostelijk van Valladolid en ten zuiden van Burgos. Met Rioja en Priorat behoort het tot de beste wijngebieden in Spanje en heeft ruim 22.000 ha wijngaard, ruim 8.100 wijnboeren en ruim 300 bodega’s. Vooral aan de westelijke kant van Aranda de Duero worden topwijnen gemaakt. Het klimaat is er continentaal met grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. De wijngaarden liggen tussen 750 en 1.000 m hoogte. De diverse bodems bestaan hier o.a. uit veel riviersediment en een toplaag met kiezels of meer ijzerhoudend met kleikalk. Richting Aranda de Duero komen meer zanderige bodems voor met voornamelijk oude stokken. De beste wijngaarden zijn vaak traditioneel gesnoeid ‘en vaso’ tinto fino/tinto de país (= tempranillo) en zijn oud tot stokoud en veelal niet geïrrigeerd. Daarnaast wordt er ook veel geleid gesnoeid (Cordon Royat) en dan vaak wel geïrrigeerd. Rode Ribera del Duero moet minimaal uit 75% tinto fino bestaan. Er wordt binnen de DO ook rosado gemaakt en sinds kort bestaat er voor de witte albillo ook de DO Ribera del Duero. In het gebied zijn een aantal grote coöperaties actief, naast monumentale bedrijven als Vega Sicilia, talloze grotere en kleine bodegas, veelal nog familiebedrijf of een 'investering' van mensen/bedrijven veelal uit Madrid.

Gegevens producent Bodegas Arzuaga Navarro ligt naast het beroemde huis Vega Sicilia en is in 1985 begonnen met het aanplanten van de eerste wijnstokken. Het totale landgoed omvat 1.400 ha met veel pijnbomen, eiken (encinas) en jeneverbessen naast de vele herten, wilde zwijnen en moeflons. Men bezit nu zo'n 210 hectare wijngaard, gedeeltelijk aan de rivier en gedeeltelijk op de prachtige Finca La Planta op de hoogvlakte. Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma's. De eerste jaren werden de druiven verkocht, pas vanaf 1993 werd de eerste eigen wijn gemaakt. Arzuaga Navarro is er in een paar jaar in geslaagd om tot de beste producenten te behoren in dit mooie wijngebied. Adolfo González is de talentvolle jonge oenoloog. Ignacio Arzuaga zwaait tegenwoordig de scepter terwijl vader Florentino het wat rustiger aan doet. Sinds een aantal jaar worden de Crianzas/Reservas etc. in een aparte nieuwe state of the art kelder (met oa tri optic selectie) gemaakt. De imposante bodega heeft sinds 2001 haar eigen 5-sterren hotel met zo'n 50 zeer luxe uitgeruste kamers en daarnaast ook nog een kleiner hotel in het plaatsje Quintanilla de Onésimo. Arzuaga maakt in Toledo een prachtige olijfolie en bezit in Castilla-La Mancha de DO Pago Florentino (een DO Pago).
Serveren bij

Heerlijk bij rijke visgerechten, blank vlees en gevogelte, rijke salades, groentegerechten, antipasti, pasta's en romige wit en roodflorakazen.

Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie

Ribera del Duero betekent 'oevers van de Duero (rivier)'. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels voor witte wijnen: Crianza: Minimaal 6 maanden houtlagering en totaal 18 maanden rijping in de kelder. Reserva: Minimaal 6 maanden houtlagering en totaal 24 maanden in de kelder. Gran Reserva: Minimaal 6 maanden houtlagering en totaal 48 maanden in de kelder. Voor rood gelden andere rijpingsperioden. Het ras albillo is een autochtoon oud wit druivenras dat traditioneel vaak gemengd aangeplant staat tussen andere blauwe autochtone rassen als bruñal. Albillo komt van het Latijn ‘albus’ wat ‘wit’ betekent. Albillo mayor is ontstaan via natuurlijke kruising met het onbekende ras Benedicto, de ouder van tempranillo. Vanaf 2020 valt, met terugwerkende kracht als de wijn op de markt komt, de witte Albillo onder de DO Ribera del Duero. Van deze Blanco de Bodega Albillo zijn 3.413 flessen gemaakt.

Allergeen sulfieten
Producent website arzuaganavarro.com
 

Andere wijnen van deze producent

Bodegas Arzuaga Navarro