.

De geschiedenis van Wijnimport J. Bart

Een familiebedrijf sinds 1964

Na 17 jaar import en export van aardappelen, groenten en fruit schreef Joop Bart zich op 7 september 1964 in als horecaleverancier bij de Kamer van Koophandel. Aan snackbars, cafetaria’s en restaurants werden voorgebakken frites, kroketten, andere vleeswaren en zo nu en dan een doos wijn verkocht. 

In 1969 was de opening van “De Vrije Drankenhal” in Alkmaar, in 1970 startte Joop Bart de slijterij “De Vrije Drankenhal” in Zaandam.

De opening van slijterij “De Vrije Drankenhal” in Hoorn en het Café Restaurant “Het Wiener Café” te Zaandam volgden in 1971. 

Een drukke tijd, waarbij vaak de hele familie werd ingeschakeld om alles op tijd af te krijgen. Naast fris, bier en gedistilleerd werd er natuurlijk ook wijn verkocht. De wijnen werden eerst bij diverse importeurs in Nederland gekocht en er werd gewerkt met commissionairs. Al heel snel gingen wij zelf de wijngebieden in om de wijnen te selecteren. Deze werden niet alleen in de slijterijen verkocht maar ook via vertegenwoordigers aan de Nederlandse horeca.

Toen in 1973 “Het Wiener Cafe” verkocht werd, gingen wij ons steeds meer richten op de wijnimport en de horeca. Helemaal toen midden jaren 70 de prijzen van gedistilleerd werden los gelaten en er een moeilijke tijd aanbrak voor de slijterijen. In 1977 werden de slijterijen van de hand gedaan.

Er brak een tijd aan van veel pionieren in de wijngebieden. Kwaliteitswijnen werden in die tijd hoofdzakelijk gevonden bij de handelaren in de wijnstreken. Eind jaren 70 begon de situatie in de wijnproducerende gebieden te veranderen. Steeds meer wijnboeren gingen zelf bottelen en brachten de wijnen zelf op de markt. De négociants verloren een deel van hun sterke positie. De vele wijnproeverijen brachten ons ook geleidelijk naar de Domaines. Vandaag de dag kopen wij 95% van het assortiment rechtstreeks bij de wijnboer. Het assortiment werd steeds groter en we gingen van de ene opslagplaats naar de andere tot wij in 1976 “Fort Spijkerboor” als onderkomen vonden. Ook een oude legerbunker. Door de constante temperatuur en de goede vochtigheidsgraad een ideale wijnopslag. 

1979: Henk Bart stapt in 1979 (na het volgen van wijnopleidingen in de Geisenheim (Rheingau, Duitsland) en Beaune (Bourgogne)) het bedrijf van zijn vader in. In 1988 zet Hans, na diverse stages in de Elzas, Bourgogne en Bordeaux, zijn eerste officiële stappen in het bedrijf. 

Eind 1981 werd het Fort Benoorden Purmerend aangekocht. “Het Wijnfort” waar zowel Wijnimport J. Bart als het nieuwe Wijncentrum Holland (Commissionair voor de wijnhandel) werd gevestigd. Wijnimport J.Bart werd steeds bekender bij de Nederlandse Horeca en het Wijncentrum Holland werd geïntegreerd in Wijnimport J. Bart.

In 1988 werd de vestiging in Amsterdam op het Food Center geopend onder leidingvan Hans Bart.

In 1995 wordt begonnen met een grote uitbreiding van de wijnkelders van het “Fort Benoorden Purmerend”. 

De officiële opening vindt plaats op 22 april 1996. Daarbij worden tevens de eerste wijnstokjes geplant op de Beemsterklei, in onze eigen wijngaard “Clos Fort”.

Hans Bart is, als gevolg van zijn ziekte, in maart 2004 overleden.

Vandaag de dag leidt Henk Bart, samen met zijn kinderen Milou en Jeffrey, het bedrijf waarbij service hoog in het vaandel staat. Met een fantastisch team brengen wij kwaliteit en karakter direct van de wijnboer naar de Nederlandse horeca.

Joop en Henk Bart proeven samen met de wijnadviseur Jan Jansen.

De eerste eigen vrachtauto begin jaren '80

Hans, Joop en Henk Bart zetten de eerste schop voor de start van de verbouwing van het Fort Benoorden Purmerend.

Kort filmpje met foto's uit de oude doos.