Deze Chinon Blanc komt van jonge wijnstokken gelegen op beide zijden van de rivier (vandaar ‘Les Deux Rives’) op een bodem van klei-kalk. Er wordt gemiddeld 40 hl per hectare geoogst, geheel handmatig. De druiven worden na binnenkomst direct geperst en daarna vindt débourbage plaats. Vervolgens vergist de most met druifeigen gisten en rijpt de wijn op de droesem in cementen vaten. De wijn wordt een paar maanden na de oogst gebotteld.
Gebied gegevens
Stroomopwaarts vanaf Saumur is Chinon het eerste grote wijngebied van de Touraine. Gelegen in een triangle van de rivieren de Loire en de Vienne profiteert Chinon optimaal van een op het zuiden gerichte ligging. De appellation omvat 2.400 hectare, verdeeld over 19 communes, waarvan bijna 98% met cabernet franc, 2% cabernet sauvignon en minimaal chenin blanc zijn aangeplant. Chinon is hoofdzakelijk rode wijn, met 10% van de productie rosé en een kleine hoeveelheid wit van chenin blanc. De wijngaarden liggen op drie verschillende types terrein: langs de rivier de Vienne de zand en kiezelgronden (vins de sables), dan de plateaux en hellingen met kiezel en klei (vins de graviers) en de heuvelhellingen met klei en kalk (vins de coteaux); deze laatste leveren de meest krachtige, kleurrijke bewaarwijnen. De cabernet franc geeft hier van intens fruitige en stevige rode wijnen tot topwijnen met een lang bewaarpotentieel.
Gegevens producent
De 30 ha wijngaarden van Fabrice en Sandrine Gasnier zijn al vier generaties in familiebezit en liggen binnen de gemeente Cravant les Coteaux. Hier komt 35% van alle Chinon vandaan, de hogere kwaliteiten komen voornamelijk uit deze gemeente. Gasnier bezit ruim 28 hectare cabernet franc en een beetje chenin blanc; er wordt gemiddeld 40 hl per hectare geoogst, de jaarlijkse productie is gemiddeld 130.000 fl. In de wijngaard wordt biologisch en biodynamisch geteeld, alleen natuurlijke middelen worden gebruikt, ook het snoeihout wordt als bemesting gebruikt. De cuverie is temperatuur gecontroleerd zodat alle aroma's uit het fruit goed behouden kunnen blijven. Men werkt vooral met cuves van cement, vergist wordt met uitsluitend eigen gistsoorten. Als er houtopvoeding gebruikt wordt is dit ondersteunend en nooit dominant. Alle wijnen zijn biologisch en biodynamisch gecertificeerd via Ecocert en Demeter. Het echtpaar Cynthia en
Valentin Gasnier zijn de nieuwe generatie die ook hun eigen projectwijnen maken.
Serveren bij
Vis, schaal- en schelpdieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, salades, groente-paddenstoelen, salades, asperge gerechten, lichte romige en geitenkazen.
Serveertemperatuur
10 à 12ºC
Overige informatie
De Chinon Blanc wordt gemaakt van chenin blanc, ter plaatse pineau (de la Loire) genoemd en witte Chinon is heel zeldzaam. Sinds kort zijn Cynthia en Valentin Gasnier ook betrokken in het bedrijf en maken zij ook een aantal wijnen op hun eigen naam zoals deze Les Deux Rives.