Wijn gemaakt van 100% chardonnay, lichtgeel van kleur met in de neus tropisch fruit zoals mango, passiefruit en lychee, weelderig en “druivig” met een aanwezig restzoetje, iets rijpe tonen van rozijnen.
Wijnbereiding
De druiven ondergaan net als in de normale wijnbereiding een alcoholische vergisting in het land van herkomst. Na stabilisatie van de wijn wordt deze in bulk naar Duitsland vervoerd. De alcohol wordt uit de wijn gehaald d.m.v. een vacuümtechniek. In een geperforeerde kolom van 22 meter hoog wordt de alcohol uit de wijn getrokken in 4 fases op een constante temperatuur van 32 graden Celsius. Door het gebruik van filters en vertragingen wordt de alcohol van de wijn gescheiden. Door deze methode en temperatuur blijven de fruitstructuren en aroma’s van de wijn zoveel mogelijk behouden. Volgens de wet mag alcoholvrije wijn maximaal 0.5% alcohol bevatten, deze Vini Vici heeft een alcoholpercentage tussen de 0,0% en 0,2%.
Gebied gegevens
Emilia-Romagna is het grote gebied tussen het noorden en het midden van Italië met de vruchtbare Po-vlakte als kenmerk waar eenvoudige slobberwijnen vandaan komen en de uitlopers van de Apenijnen in het zuiden waar de betere kwaliteit wordt geproduceerd. Het gebied is een soort kraamkamer van techniek en auto-motorsport (Ferrari en Ducati) en culinaire geneugten zoals Parmigiano Reggiano, Aceto Balsamico, Coppa di Parma, Mortadella, Salumi, Pasta en natuurlijk wijn. Op de Po-vlakte worden de wijngaarden in pergola gesnoeid om de druiven te beschermen tegen de zinderende zomerhitte. Maar in de zuidelijke heuvels, tegen de Apenijnen aan, wordt de temperatuur getemperd (zeker in de nacht) waardoor de druiven fijne en complexe aroma’s kunnen ontwikkelen. Hier ligt de oorsprong van de betere Lambrusco’s die de laatste jaren weer aan een opmars bezig zijn.
Serveren bij
Als alcoholvrij aperitief en als alternatieve begeleiding bij het eten, houd wel rekening met iets restzoet in combinaties met gerechten.