Helder robijnrood. Uitnodigende geur met o.a. cederhout, bosaardbei, granaatappel en framboos en lichte tonen van verse rozen. Sappige inzet met aanwezige tannines (maar lekker rijp) veel sap, goede spanning, levendig, fijne zuren en verteerbaar.
Wijnbereiding
De druiven uit een wijngaard geplant in 1970 worden handmatig geoogst in de vroege ochtend, vanwege de warmte, en verzameld in kratjes van 10 kg max. Na het ontstelen gaan de druiven in rvs tanks voor de vergisting. Gedurende de maceratie, die tussen de 10 en 12 dagen duurt, worden dagelijks de schilletjes ondergedompeld in de most (pigeage). Na de vergisting wordt de wijn overgebracht naar houten vaten om daar de malolactische vergisting te ondergaan. De wijn rijpt 12 maanden op tonneaux (500 en 700 liter) van Frans eiken en vervolgens nog 6 maanden in betonnen cuves. Nadat de wijn gebotteld is rust de wijn 6 maanden op fles, in de temperatuur gecontroleerde kelder, alvorens hij op de markt komt.
Gebied gegevens
De Etna is een unieke plek voor wijnbouw. De hoogteverschillen van de wijngaarden tussen 500 en 1.000 m, grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur en de vulkanische bodem die rijk is aan mineralen. Dat heeft als prettige bijkomstigheid dat ze vrij poreus is waardoor bij zware regenval het water snel wordt afgevoerd in de bodem. Sicilië is sinds de jaren negentig internationaal een spraakmakend eiland, als we praten over de ontwikkelingen in de wijnbouw. Cultureel, klimatologisch, landschappelijk maar nu dus ook op wijngebied is dit fraaie eiland een ware uitdaging. Europese subsidies brachten welvaart op dit eiland, waar armoede eerder regel dan uitzondering was. De Grieken plantten reeds wijnstokken ver voor het begin van de jaartelling. Ooit waren de wijnen er log en misten frisheid. Maar gelukkig zijn de tijden veranderd. Een nieuwe generatie is zich bewust geworden van de mogelijkheden van Sicilië. Door investeringen van geld en kennis worden nu van lokale druivenrassen als o.a. de nero d’avola en de frappato voor rood en de grillo, carricante, grecanico en de inzolia voor wit aansprekende wijnen gemaakt. Op Sicilië zijn de witte druiven met 70% veruit in de meerderheid. Bijna 15.000 ha (12,5% van de totale aanplant op Sicilië) is beplant met nero d‘avola, die als absoluut beste ras van het eiland wordt beschouwd. Vooral de laatste 10-15 jaar zijn de wijnen van de lokale nerello mascalese, nerello cappuccio en de witte carricante (bijna 21.000 ha) erg in opkomst.
Gegevens producent
Monteleone is een project van 3 mensen: Giulia Monteleone, haar vader Enrico en haar partner Benedetto Alessandro. In 2017 vonden zij, na een lange zoektocht, een oude wijngaard van 2 hectare aan de voet van de Etna. Gelegen naast de Alcantara-rivier op een hoogte van ongeveer 500 meter boven zeeniveau. In de jaren erna is de focus gelegd op langzaam nieuwe wijngaarden aanplanten om de basis te leggen voor nieuwe wijnen. De wijngaarden van Monteleone liggen op de noordelijke hellingen van de Etna in twee districten. In Cuba een wijngaard van 2,5 ha uit 1970 en nog 0,5 ha uit 1935. In Pontale Palino hebben ze 0,3 ha. pre-phylloxera bushvines op 700 m hoogte. Jong dynamisch bedrijf dat uitstekende Etna-wijnen maakt.