Strogeel van kleur met een lichte groene zweem. In de geur witte perzik, witte en gele bloemen. Vol van smaak, licht steenfruit, wat citrus en mooi omlijst door heel licht wat houtlagering.
Wijnbereiding
Na de oogst worden de druiven geperst en vindt débourbage plaats. De most wordt vergist op lage temperatuur en er vindt geen malo plaats. Hierna rijpt de wijn nog 3 maanden op Frans eiken en wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens
Sicilië is sinds de jaren negentig internationaal een spraakmakend eiland, als we praten over de ontwikkelingen in de wijnbouw. Cultureel, klimatologisch, landschappelijk maar nu dus ook op wijngebied is dit fraaie eiland een ware uitdaging. Europese subsidies brachten welvaart op dit eiland, waar armoede eerder regel dan uitzondering was. De Grieken plantten reeds wijnstokken ver voor het begin van de jaartelling. Ooit waren de wijnen er log en misten frisheid. Maar gelukkig zijn de tijden veranderd. Een nieuwe generatie is zich bewust geworden van de mogelijkheden van Sicilië. Door investeringen van geld en kennis worden nu van lokale druivenrassen als o.a. de nero d’avola en de frappato voor rood en de grillo, grecanico en de inzolia voor wit aansprekende wijnen gemaakt. Op Sicilië zijn de witte druiven met 75% veruit in de meerderheid. Bijna 15.000 ha (10% van de totale aanplant op Sicilië) is beplant met nero d‘avola, die als absoluut beste ras van het eiland wordt beschouwd. In opkomst zijn de internationale rassen als chardonnay, merlot, cabernet sauvignon en syrah en de lokale nerello mascalese.
Gegevens producent
Cantina Birgi ligt in het westelijke deel van Sicilië vlakbij de stad Marsala. Ooit begonnen in 1960 als een samenwerking van 10 lokale wijnboeren en nu uitgegroeid tot een coöperatie van ruim 300 leden met 2.800 ha wijngaard. Het moderne bedrijf maakt verschillende lijnen wijnen van voornamelijk lokale rassen als grillo, cattaratto en frappato, nero d’avola, naast aanplant van internationale rassen als chardonnay, syrah, pinot nero en merlot.