zz

Hoenshof 'Appearance' Ice Wine

Aanbieding
375 ml
Deze fles heeft een inhoud van: 375 ml
Dit product is alleen te bestellen in veelvoud van 6.

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 79885-0000
Producent Wijndomein Hoenshof
Soort Wijn Dessertwijn
Land België
Wijnregio Haspengouw
Karakter Intens amber-barnsteen van kleur. In de geur duidelijk tonen van peer, wat honing, floraal, exotisch fruit met geconcentreerde zoetheid. Volle aromatische smaak, intens zoet met mooie zuren, laag in alcohol (10%) en mooi in balans. Lange afdronk en zeer zuiver. Restsuiker 130 gr/l.
Wijnbereiding Deze ijswijn is bereid van het beste perenfruit uit Haspengouw. De peren ondergaan de cryo-extractie techniek waarbij ze bevroren worden op -8ºC waardoor het sap enorm concentreert. Daarna vergist het sap op roestvrijstaal en stopt de gisting bij 10% alcohol. Geen malo om de frisheid te behouden en botteling op stijlvolle 0,375 l flessen.
Gebied gegevens Haspengouw ligt tussen Hasselt en Luik en omvat de gemeenten Alken, Bilzen, Borgloon, Gingelom, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen. Het gebied is gekwalificeerd als kwaliteitswijn met Beschermde Oorsprongsbenaming (vroeger GOB (Geografische Oorsprongsbenaming), nu BOB). De toegelaten druivenrassen zijn müller-thurgau, kerner, siegerrebe, pinot gris, chardonnay, riesling, auxerrois, pinot noir, pinot blanc, optima, ortega, dornfelder, würzer, bacchus, schönburger, domina, bianca en regent. Maximale opbrengst: 55 hl/ha. Als men andere rassen toevoegt (bv niet genoemde schimmelresistente rassen) dan classificeert men de wijn als BGA Vlaamse Landwijn of Belgische Wijn. De bodem en de ondergrond in Haspengouw bestaat uit de Haspengouwse leem en mergel. Haspengouw heeft optimale klimatologische omstandigheden en heeft een noordelijke ligging met veel lichturen tijdens de rijpingsperiode. Het specifieke landschap en de Haspengouwse hellingen zorgen bovendien voor een goede afwatering en de juiste inval van de zonnestralen. De Belgische wijnbouw is weer helemaal terug van weg geweest.
Gegevens producent Op het domein dat sinds 1907 in familiebezit is plantte Prof. Dr. Ghislain Houben in 2002 de eerste wijnstokken. Op dit moment omvat Domein Hoenshof 6,5 ha wijngaard met in totaal 30 verschillende druivenrassen. Zoon Jeroen maakt samen met zijn vader de wijnen en ze schuwen geen experiment. Resultaat is wijnen met verrassende blends tussen traditionele- en schimmelresistente rassen, eigentijdse- en moderne namen en etiketten en gebruik van diverse technieken bij de vinificatie. Zo maakt men ook ijswijn via cryo-extractie van appel, peer, aardbeien, kruisbessen en kersen. Zowel druiven als het ijswijnfruit wordt ook gekocht bij 6 boeren uit de omgeving. In 2022 is Hoenshof bio gecertificeerd en de productie bedraagt ongeveer 150.000 l per jaar. Men maakt naast stille wijnen ook mousserend en cider. Naast de eigen wijnen maakt Jeroen ook de wijnen van Domein Helshoven. Zijn vriendin Jytte is zijn rechterhand en zorgt dat alles zo professioneel mogelijk verloopt op het domein. Hun filosofie is om kwaliteitswijn te maken: kwaliteit boven kwantiteit.
Serveren bij Als vervanger van een traditionele dessertwijn bij frisse desserts met fruit, apfelstrudel, desserts met peer, tarte tatin, desserts in combinatie met kaneel. Ook bij voorgerechten als terrine of pâté van wild, gebakken ganzenlever met appeltjes.
Overige informatie Cryo-extractie is een techniek waarbij het fruit bevroren wordt (meestal tussen -5 en -8ºC) waardoor het fruit met de minste suikers bevriest en de suikerconcentratie na persing enorm toeneemt. Eigenlijk analoog aan het proces van een natuurlijke ijswijn uit bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk, maar dan technisch gecontroleerd door de maker.