rr

Buttafuoco dell’Oltrepò Pavese ‘Caccialupo'

Aanbieding
b2019750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 69638-2019
Producent Tenuta Fornace
Classificatie DOC Buttafuoco dell’Oltrepò Pavese
Soort Wijn Volle rode wijn (biologisch)
Druivenras(sen) uva rara, ughetta di canneto, croatina (bonarda), barbera
Biologisch Biologisch
Land Italië
Wijnregio Lombardia
Karakter Intens rood met een paarse gloed. Een bedwelmende geur van klein rood fruit, zwarte besjes, viooltjes en kersen (morellen). In de smaak zwoel, rijp fruit, stevige inzet wat kruidigheid, bessigheid en een fijne balans. Niet te zwaar, wel intens van smaak.
Wijnbereiding De druiven komen van wijngaard met een groot gehalte aan klei met een klein percentage zand op een hoogte van 270 meter met een zuid/zuidwestligging. De druiven worden vrij laat geoogst en met de hand geplukt en vervoerd in kleine kratjes om de trossen zo goed als mogelijk te beschermen. De 4 druiven worden tegelijkertijd geoogst en verwerkt, dit is verplicht voor de appellatie van Buttafuoco. Na het ontstelen volgt de vergisting met de eigen gisten in stalen tanks waarna de wijn nog 15 dagen op de schillen blijft macereren. De wijn blijft nog enkele maanden op rvs tanks verfijnen en krijgt tot slot nog wat rijping op grote houten vaten.
Gebied gegevens Lombardije (21.000 ha en 11.000 wijnboeren) is één van de onbekendere wijngebieden van Italië en tegelijkertijd één van de meest diverse. In het uiterste noorden, in de Alpen net onder Zwitserland, rijpt de nebbiolo als basis voor de Valtellina en Sforzato. Rondom Brescia en het Lago d'Iseo is de geboortegrond van Franciacorta, bekend van de beste mousserende wijnen van Italië. De west- en zuidkust van het Gardameer heeft met de Lugana een bekende witte wijn gemaakt van trebbiano di Lugana. In het zuidoosten rond Mantova vinden we de Lambrusco’s van het begin van de Po-vlakte (vergelijkbaar met die uit Emilia-Romagna). En in het zuidwesten onder Pavia liggen de heuvels van Oltrepò Pavese als uitlopers van de Apenijnen. Dit laatste is een divers gebied met druiven als barbera, croatina (bonarda), pinot nero, riesling, moscato en pinot prigio.
Gegevens producent Tenuta Fornace bezit verschillende percelen in de heuvels rond Rovescala (Oltrepò Pavese) in Lombardije. De Rossi familie maakt er al 'holistische' wijnen sinds 1823. Tenuta Fornace bezit ook een aantal biologische boerderijen in Piemonte. Ze werken volgens de biodynamische principes om de terroir expressie in de wijn en de biodiversiteit in de wijngaard te optimaliseren. Er wordt manueel geoogst, fermenteren doen ze met wilde gisten en er wordt op geen enkel moment sulfiet toegevoegd, geklaard of gefilterd. Tenuta Fornace is o.a. gespecialiseerd in het maken van orange wijn, zoals de Pinot Grigio 'Fumetto', dat ze op de schil laten macereren. Colli Tortonesi is het wijngebied in de heuvels ten oosten van de stad Tortona, in het (noord)oosten van Piemonte. Het is een qua bekendheid en productie vrij onbeduidend gebied, maar daarom niet minder interessant. Dat is dan vooral vanwege de witte wijnen van de timorassodruif. De timorasso was bijna verdwenen uit de Colli Tortonesi. Deze was vervangen door de cortesedruif, waar vooral Gavi internationaal faam mee maakte. De wijn verkregen uit dit zeer oude en zeldzaam druivenras, is bijzonder rijk met een prachtige zuurgraad en vooral mineraliteit. De rode wijn Buttafuoco uit de Oltrepò Pavese is sinds 2010 een DOC-wijn en de productie ervan is dus enkel toegestaan in de provincie Pavia. De Buttafuoco kan alleen worden geproduceerd door het samen vergisten van de druivenrassen croatina (bonarda), barbera, uva rara en ughetta di canneto. De stokken staan op goed geëxponeerde, vaak zeer steile hellingen in een smal heuvelachtig gebied aan de oostelijke kant van de Oltrepò Pavese.
Serveren bij Heerlijk bij lasagna, gebraad van wild of rood vlees, stoofgerechten, harde kazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie De naam Caccialupo (wolvenjacht) verwijst naar het gelijknamige gehucht waar ooit een gevaarlijke wolf door de bewoners werd gevangen. Dochter Alice was zo onder de indruk van dit verhaal dat zij dit tafereel heeft getekend. Door vader Andrea werd deze tekening gebruikt als etiket.
Allergeen sulfieten
Producent website tenutafornace.it