mm

Gramona 'La Cuvée' Corpinnat Brut

Aanbieding
b2019750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 74790-2019
Producent Gramona
Classificatie Corpinnat Metodo Tradicional/Vino Espumoso de Qualitat
Soort Wijn Volle, mousserende witte wijn (biodynamisch)
Druivenras(sen) xarel.lo 60%, macabeo 30%, parellada 10%
Biologisch Biologisch dynamisch
Land Spanje
Wijnregio Cataluña
Karakter Verfijnde, zuivere mousseux met een prachtige mousse. Veel smaak, lichte toast, lekker Spaans en gezond droog op de afdronk. Gemaakt volgens de 'méthode traditionnelle'.
Wijnbereiding De druiven worden handmatig geoogst en na selectie op een sorteertafel worden de druiven ontsteeld en zacht geperst. De most wordt per druivenras apart vergist en tot basiswijn opgevoed. De stille basiswijn van de xarel.lo, macabeo en parellada rijpt minimaal 30, veelal 36 tot 40 maanden op fles, zodat de fijne mousse zich kan ontwikkelen. Een minieme dosage van 5 gram suiker wordt toegevoegd na het dégorgement, zodat de Corpinnat mousseux heerlijk fris en droog blijft.
Gebied gegevens Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo'n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivensrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir ea. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. In het plaatsje Sant Sadurni d'Anoia zijn de beste Penedès- en Cava-producenten gevestigd.
Gegevens producent Het zeer dynamische familiebedrijf Gramona bestaat sinds 1881, momenteel maakt de vijfde generatie van hoofdzakelijk 150 ha eigen wijngaarden formidabele mousserende wijnen. Traditioneel, maar met behulp van modernste technologie. Sinds de opening van de nieuwe Bodega in 2006 is Gramona ook technisch helemaal klaar voor de komende jaren. In een onderzoek en ontwikkelingsprogramma worden op zeer hoog niveau onderzoeken gedaan naar o.a. klimaatverandering, ecologische wijnbouw, duurzaamheid en alles omtrent vorming en behoud van de mousse. Gramona brengt vanaf de oogst 2011 de eerste biologische Cava’s en wijnen op de markt. De oenoloog Jaume Gramona, die het bedrijf leidt samen met zijn neef Xavier (zoon Leonard is ook al werkzaam in het bedrijf), is docent op de universiteit van Tarragona. Gramona heeft voor Cava-producenten een laag rendement per hectare. Het bedrijf maakt zelf zijn eigen gisten en liqueur d'expédition in een ruim honderd jaar oud solera systeem. De voorraad van Gramona bedraagt zo'n 1,5 miljoen flessen. De Cava-markt wordt gedomineerd door grote huizen met enorme volumes. Topbedrijven als Gramona hebben een heel andere filosofie en werken uitsluitend op kwaliteit. Sinds 2019 is Gramona met een aantal andere topproducenten met Corpinnat uit de DO gestapt vanwege verschil van inzicht over het te volgen kwaliteitsniveau in de DO. Doel is om in de toekomst een eigen DO van hoog niveau te verkrijgen. Naast de mousserende wijnen maakt Gramona een aantal zeer karakteristieke stille wijnen van traditionele- en internationale rassen.
Serveren bij Als aperitief, bij visgerechten, schaal en schelpdieren, lichte gerechten met blank vlees en gevogelte, rijke paella's, tapas, pasta's, groente- en paddenstoelengerechten.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Van alle geproduceerde cava’s en mousserende wijnen rijpen die van Gramona het langst op fles, voor deze basis’cava’ minimaal 30 (!) maanden, hun topcuvées zelfs meer dan 10 jaar!! Zelfs in de Champagne zijn er producenten waar de verplichte 15 maanden rijping op fles standaard is. Gramona brengt deze La Cuvée met jaartal op de markt en sinds de 2011-oogst is de wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven. Op het achteretiket staat de datum van dégorgement vermeld. Xarel.lo is een druivenras met een hoge resveratrolgehalte (een antioxidant) en heeft als eigenschap dat de wijnen zeer goed kunnen ouderen.
Allergeen sulfieten
Producent website gramona.com
 

Andere wijnen van deze producent

Gramona