Het zeer kleine maar dynamische familiebedrijf Maria Rigol Ordi bestaat eigenlijk al sinds 1897 (destijds Cava Rigol geheten) toen de grootvader van Maria Rigol, Ordi Modest Rigol Tubella, de Cava-wereld betrad. In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft men toen helaas het huis vanwege de financiële situatie aan Freixenet moeten verkopen. Oma Maria Rigol pakte de oude familietraditie weer op begin jaren 80 en met kleindochter Anaïs Manobens Mora staat momenteel de derde generatie aan het roer na de herstart. Anaïs bouwt het kleine bedrijf verder uit en professionaliseert in alles. Een nieuw oud bedrijf dus met op dit moment zo’n 20% export. Sinds een aantal jaar bezit het bedrijf 10 ha wijngaard en in de toekomst zijn er plannen voor uitbreiding en een eigen wijnmakerij voor de basiswijnen. Op dit moment maakt Celler Piñol de basiswijnen van de eigen wijngaarden en koopt Anaïs al jaren bij vaste adressen basiswijnen bij, alles biologisch gecertificeerd en van hoog niveau. Een vast oenoloog helpt met de tirage (na het samenstellen van de blend: het bottelen van de definitieve blend met suiker en gist) en in de traditioneel gerestaureerde ondergrondse kelder rijpen de Reserva en Gran Reserva Cava’s minimaal 36 en 60 maanden op de lie, om zo een zeer fijne mousse en complexe autolyse tonen te krijgen. Rémuage vindt traditioneel met de hand plaats maar sinds kort beschikt men ook over een gyropallet. De productie bedraagt jaarlijks zo’n 80 à 90 duizend flessen, die allemaal met de hand gedegorgeerd worden. De etikettering is opvallend fris en verzorgd, net als alles bij dit kleine, maar vooruitstrevende huis dat super schone Cava’s maakt, allemaal Brut Nature dus loepzuiver.