Bijna 200 jaar geleden, in 1826 om precies te zijn, kocht de uit Ierland afkomstige Hugh Barton een gedeelte van het wijngoed Léoville. Om zich te onderscheiden van de andere wijnen, waarin het woord Léoville voorkwam, koppelde hij zijn naam aan zijn nieuwe bezit. Het wijngoed Château Léoville-Barton omvat momenteel 51 ha wijngaard. Léoville-Barton doet, nadat Anthony Barton halverwege de jaren 80, de regie overnam van zijn oom Ronald, zijn naam van classificatie van 2e grand cru classé alle eer aan. De wijngaarden liggen dicht aan de rivier de Gironde, de bodem bevat veel kiezel op een ondergrond van klei. De wijnstokken zijn gemiddeld 38 jaar, de plantdichtheid bedraagt 9.100 stokken per ha, het rendement per hectare is 42 hl. Zoals bij alle grote wijnen uit het gebied wordt ook bij Léoville-Barton een tweede wijn gemaakt, deze wordt in de handel gebracht onder de naam La Réserve de Léoville-Barton. De familie is tevens eigenaar van het nabijgelegen Château Langoa-Barton en Château Mauvesin-Barton in Moulis.