ww

Supernova Blanc

Aanbieding
2024750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 74700-2024
Producent Ca’n Verdura Viticultors
Classificatie Vi de la Terra Mallorca (Vino de la Tierra Mallorca)
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(sen) moll (prensal)
Land Spanje
Wijnregio Mallorca
Karakter Licht geel van kleur, helder. In de geur rijp geel fruit, wat hout, aangenaam kruidig en iets was. In de smaak een pepertje, licht getoast, wat rokerig en frisse smaakopwekkende milde zuren. Vol en plezierig aanwezig glas wijn, gastronomisch.
Wijnbereiding De druiven komen van diverse kleine percelen uit het gebied Binissalem-Mallorca en worden met de hand in kleine kratten van maximaal 15 kg geoogst. Na een handmatige selectie worden de druiven meteen geperst. Na 4 dagen natuurlijke klaring op lage temperatuur met dagelijks doorroeren vindt de gisting plaats. 20% vergist in 500 l Frans eiken en de rest in rvs tanks, allebei op lage temperatuur (< 20°C). De wijn blijft 5 maanden op eiken en rvs met batonnage elke 3 dagen. Er vindt geen malo plaats en zo blijft de wijn lekker fris en spannend. Klaring met bentoniet en daarna botteling.
Gebied gegevens Het eiland Mallorca hoort bij de zogenaamde Balearen eilandengroep in de Middellandse Zee en kent twee DO’s: Pla i Llevant en Binissalem (– Mallorca). Daarnaast kent het eiland een landwijn: Vini de la Tierra de Mallorca, die geldt voor het hele eiland. In Binissalem (DO sinds 1990, ook vaak vanwege commerciële redenen Binissalem – Mallorca genoemd) ten westen van Pla i Llevant, genoemd naar het stadje Binissalem ten noordoosten van Palma de Mallorca, zijn zo’n 580 ha beplant met de wijnstok. Lokale blauwe rassen zijn veel gebruikte manto negro, maar ook callet, gorgollassa, naast internationale rassen als syrah, merlot, monastrell en cabernet sauvignon. Wit lokaal is moll, moscatel, de zeldzame giró ros naast de chardonnay, parellada en macabeo. Invloed van Valencia en Catalunya is hier altijd geweest. Het glooiende wijngebied ligt tussen 70 en 140 m hoogte en beschikt over een mild mediterraan klimaat. Naast de traditionele druiventelers zijn er 11 bodegas actief op het eiland. Consumptie is vooral lokaal en ongeveer 15% wordt geëxporteerd. Kwaliteit wordt steeds beter en steeds meer producenten weten van de lokale rassen spannende wijnen te maken die in de gastronomische horeca op het eiland, vasteland en langzaam ook steeds meer in de export gretig aftrek vinden.
Gegevens producent De familietraditie van generaties in de wijnbouw in Mallorca begint voor Tomeu Llabrés in 2010 met het maken van een Mantanegrowijn van een perceel van zijn opa, zonder een eigen wijnkelder te hebben. In 2012 gaat hij wijn maken in een garage en tegenwoordig beschikt Ca’n Verdura over een mooie wijnkelder. Tomeu werkt voornamelijk met lokale rassen als moll (prensal), manto negro, giró ros en callet. Alle wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur en druif en met minimale interventie. Het kleine bedrijf wil graag laten zien hoe deze lokale rassen zich kunnen tonen in kwaliteitswijnen. Tomeu is verder ook actief in het bestuur van de Consejo Regulador DO Binissalem, het regulerende orgaan van de appellatie. Ca'n Verdura is de naam van het bedrijf en Ca'n (komt van: ca d'en) betekent 'huis van/woning van' en is vergelijkbaar met de betekenis van 'chez' in het Frans.
Serveren bij Bij visgerechten, schaal- en schelpdieren zoals oesters, blank vlees en gevogelte, groentegerechten, asperges, salades en milde, romige kazen.
Serveertemperatuur 8 à 10ºC
Overige informatie Moll, vaak prensal (of premsal) genoemd op Mallorca, is en autochtoon wit druivenras van het eiland. Het ras geeft wijnen met een milde zuurgraad en wordt ook regelmatig geblend met andere rassen. Consumptie is vooral lokaal en er staat zo’n 65 ha aangeplant in totaal.
Allergeen sulfieten
Producent website vinscanverdura.com