ww

Tokaji Béres Furmint 'Selection'

Aanbieding
2023750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 67505-2023
Producent Béres
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(sen) furmint
Land Hongarije
Wijnregio Tokaj
Karakter Licht geel van kleur, helder fonkelende wijn. De geur is aangenaam, licht floraal, iets van honing, kweepeer en tonen van noot en verfijnd hout. In smaak een mooie balans tussen zuren en het fruit. Mooi droog van karakter, Smaakopwekkend en aangenaam verfrissend.
Wijnbereiding De met de hand geoogste trossen worden in z’n geheel geperst. De furmint fermenteert gedeeltelijk in Hongaars eiken en in rvs-tanks. Er vind geen malo plaats. Hierna worden ze gemengd en na enige tijd op vat wordt de wijn gebotteld.
Gebied gegevens Tokaj (gebied heette vroeger Tokaj Hegyalja, de Tokay heuvels) is het meest noordoostelijke wijngebied van Hongarije. Het gebied is zeer smal en bijna 100 km lang, 5.840 ha zijn beplant met de wijnstok. De wijngaarden lopen gedeeltelijk door in Slowakije waar ook (Slowaakse) vaak meer oxidatieve Tokajsky wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de rivieren de Bodrog en de Tisza aan de voet van de uitlopers van de Zemplèn bergen heeft dit gebied een zeer gunstig micro klimaat. De bodem is een mengeling van diverse vulkanische gesteenten met löss, waardoor de verschillende wijngaarden een eigen karakter hebben. Dankzij de lange warme herfstperiodes, met ochtendnevels van de rivieren, worden in Tokaj al sinds de 16e eeuw zoete wijnen met botrytis gemaakt. Zes druivenrassen zijn toegestaan, de grootste met 60% aanplant is de furmint, hárslevelü (30%), sárgamuskotály oftewel de muscat à petit grains met 5% en de zéta, kövérszölö en kabar die samen ook 5% uitmaken. Het is een uniek gebied met de productie van fraaie droge wijnen tot de meest nobele zoete wijnen van de wereld. Sinds 2002 is het wijngebied Tokaj Unesco werelderfgoed.
Gegevens producent De familie Béres, in Hongarije zeer bekend van het homeopathische geneesmiddel Béres Druppels, heeft in 2002 het wijndomein in Erdöbenye gekocht. Inmiddels staat er een zeer modern wijnbedrijf met een wijnkelder voorzien van de modernste apparatuur. Van de 45 ha wijngaarden, die geheel rond het wijnbedrijf liggen, worden zeer karakteristieke droge, halfzoete en zoete Tokaj wijnen gemaakt. De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen. De familie is zeer begaan met de tradities van wijnmaken en het wijngebied Tokaj in het algemeen. Een jong, dynamisch bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteit.
Serveren bij Bij blank gevogelte, (zoetwater) vis, gerechten uit de Aziatische en Arabische keuken, groente/paddenstoelen gerechten.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Sinds 1730 is Tokaji een officiële herkomstbenaming en daarmee de eerste regio ter wereld.
Allergeen sulfieten
Producent website beresbor.hu
 

Andere wijnen van deze producent

Béres