rr

Valpolicella Ripasso 'Col de la Bastia'

Aanbieding
2020750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 68355-2020
Producent Antonio Fattori Vignaiolo
Classificatie DOC Valpolicella
Soort Wijn Volle rode wijn
Druivenras(sen) corvina 65%, corvinone 15%, rondinella 10%, verschillende druivenrassen 10%
Land Italië
Wijnregio Veneto
Gebied Valpolicella
Karakter Mooi robijnrood. Fraaie geur van bosfruit als braam en bosbes. Volle inzet met gezond fruit, rijk van smaak, iets eiken, vol rond en heerlijk soepel, krachtig van structuur, mooie balans van aangename frisheid en klein zoet.
Wijnbereiding De druiven worden met de hand geplukt in de 2e helft van september en daarna 30 dagen ingedroogd. Na de vergisting in roestvrij stalen tanks volgt later een 2e gisting in februari. Hiervoor wordt de wijn enkele weken in contact gebracht met de schillen etc. die resteren na de gisting van Amarone wijn. Hieraan wordt iets suiker toegevoegd, resulterend in 0,1% alc. en 5 gram restsuiker in de wijn. De wijn rijpt daarna nog 18 maanden in houten vaten van 500 en 1.000 liter. Voor alle duidelijkheid: Amarone is een zeer bijzondere Valpolicella, die gemaakt wordt van laat geoogste en maandenlang ingedroogde druiven en pas vergist in december/januari. Na de vergisting en persing blijven de schillen, pitten, het bezinksel en iets sap achter, dat dus als basis gebruikt wordt voor de bereiding van de Ripasso.
Gebied gegevens Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. De naam Valpolicella stamt uit die tijd en betekent letterlijk 'dal van de vele (wijn)kelders'. Het gebied van Valpolicella ligt in de heuvels ten noorden en oosten van Verona. Hier in Montecchia heeft Fattori zijn aparte wijnkelder waar de druiven voor alle Valpolicella’s worden gevinifiëerd en die voor de Ripasso’s en Amarone’s worden ingedroogd.
Gegevens producent De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Serveren bij Bij rood vlees van de grill of bbq, wild, zoals hert, ree, eend, stoofschotels en pittige, harde en blauwaderkazen.
Serveertemperatuur 16 à 18ºC
Overige informatie Fattori bezit 12 ha wijngaard in Bastia, gelegen op 450 meter hoogte, tussen de Val d'Alpone en de Val d'Illasi. Een deel is recentelijk aangeplant, de overige stokken zijn 20 tot 35 jaar oud. De vulkanische bodem bevat zachte leisteen, klei en kalksteen. Per hectare zijn 5.200 stokken geplant, het rendement bedraagt 65 hl/ha.
Allergeen sulfieten
Producent website fattoriwines.com
 

Andere wijnen van deze producent

Antonio Fattori Vignaiolo