Lichtgeel van kleur met een groene zweem. Geurig met impressies van rijpe vruchten waaronder perzik, ook bloemig als acacia. De smaak is sappig en zeer smaakvol met wit fruit, iets citrus en een rijke lange afdronk.
Wijnbereiding
De druiven krijgen een koude schilweking in roestvrij stalen cuves. Hierdoor worden alle fijne aromastoffen uit de schilletjes geëxtraheerd en blijft de frisheid behouden. Hierna volgt een koele vergisting en een rijping op cuve op de fijne lie (droesem) gedurende 8 maanden.
Gebied gegevens
Languedoc (zo’n 10.000 ha beplant) is een overkoepelende AOP-benaming waaronder een groot aantal dorpen (ruim 530) in de Languedoc vallen. Languedoc mag ook gebruikt worden als regionale appellatie voor wijnen uit Corbières, Faugères etc). De appellatie Coteaux du Languedoc is recent vervallen. Deze basiswijnen van de coöperatie van Sommiéres vallen dus nu onder de AOP Languedoc. Binnen dit gebied liggen ook een aantal van de betere Cru’s zoals St.-Chinian, Faugères, La Clape, Pic-St.-Loup en Picpoul de Pinet.
Gegevens producent
Domaine la Bergerade omvat 30 ha wijngaard en ligt in het meest zuidelijke deel van de Méridionale Vallée du Rhône in de appellatie Costières de Nîmes. Het domein profiteert naast de mistral ook van de koelende invloed en vochtigheid van de Étangs (binnenmeren) van de Camarque. Het domein is een oude Bergerie uit de 17e eeuw. In 2017 is er besloten om dit domein te gaan hervormen en in 2021 hebben Jean-Pierre en Virginie Ferraud het vaandel overgenomen en het domein verder gereorganiseerd. Sommige wijngaarden zijn met andere rassen herplant, de wijngaarden worden nu allemaal biologisch behandeld en in de kelder zijn de nodige investeringen gedaan. Wijngaarden zijn hier gemiddeld 30 jaar oud en de bodem bestaat voornamelijk uit klei met rolkeien, vergelijkbaar met bodems in de Rhône. Aangeplante druivenrassen zijn traditioneel grenache blanc en rouge, cinsault, carignan noir, mourvèdre, bourboulenc, viognier, roussanne, rolle (vermentino), marselan en syrah. La Nuit d’É’tang wordt als IGP Pays d’Oc op de markt gebracht en kan zich prima meten met een Costières de Nîmes.
Serveren bij
Als aperitief, bij salades, voorgerechten met vis, schaal- en schelpdieren, lichte gerechten met blank vlees, Oosterse smaken, groentegerechten, lichte romige kazen.
Serveertemperatuur
10ºC
Overige informatie
AOP is Appellation d’Origine Protégée (voorheen AOC). De bodems waarop de syrah en grenache noir groeien bestaan voornamelijk uit witte kalksteen en ijzerhoudend leisteen (Silex). Het rendement per hectare voor 'Les Romanes' bedraagt slechts 50 hl.