ww

Chablis Premier Cru 'Montmains'

Aanbieding
2022750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 34382-2022
Producent Domaine des Malandes
Classificatie AOP Chablis Premier Cru
Soort Wijn Volle witte wijn (biologisch)
Druivenras(sen) chardonnay
Biologisch Biologisch
Land Frankrijk
Wijnregio Bourgogne
Gebied Chablis
Karakter Verfijnde, elegante en toch complexe Chablis met een licht geelgroene kleur. Frisse zuren, iets hout in de geur en licht ziltig mineraal in de smaak. Mooie gebalanceerde wijn.
Wijnbereiding Deze Montmains wijngaard (1,3 ha in bezit van de familie) heeft stokken van 60 jaar oud. De druiven worden zowel met de hand als mechanisch geoogst bij optimale rijpheid. Vergisting vindt plaats bij 18ºC, voor 60 % in roestvrij stalen tanks en 40 % in houten vaten (demi-muids en pieces van 228 l) van gemiddeld twee jaar oud. Aansluitend malolactische vergisting en na oversteken wordt de wijn 7 maanden op rvs gerijpt. Daarna wordt de wijn gedurende 1 week op min 5ºC rondgepompt om later vorming van wijnsteen in de fles te voorkomen. Voor de vergisting wordt een zeer neutrale gistsoort uit Champagne gebruikt, die het karakter van de druif benadrukt.
Gebied gegevens De Bourgogne (ruim 28.000 ha) is een sterk landelijk gebied en ligt in het oostelijke deel van Frankrijk, voornamelijk tussen de steden Dijon en Lyon. Het is een langgerekt wijngebied, opvallend smal en opgedeeld in de deelgebieden Yonne (ruim 6.000 ha, voornamelijk Chablis), Côte d'Or (7.500 ha: Côte de Nuits en Côte de Beaune), Chalonnais (ruim 2.000 ha), Mâconnais (6.000 ha) en Beaujolais (18.000 ha). Bourgogne behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. Het koele klimaat zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, wat een hoge intensiteit en verfijning als resultaat heeft. De grondsoorten in de Bourgogne variëren nogal, tevens is de wijnbouw hier sterk versnipperd. Daarom is het van groot belang, bij de beoordeling van de kwaliteit, op de naam van de producent te letten. De witte wijnen zijn in de Bourgogne bijna altijd van de chardonnaydruif gemaakt, voor rood is dat de pinot noir. Chablis (5.140 ha) ligt tussen Parijs en Beaune, nabij de stad Auxerre. Net als in de rest van de Bourgogne staat de Chardonnay ook in Chablis aan de basis van alle witte kwaliteitswijnen. Toch is een Chablis duidelijk te onderscheiden van andere witte Bourgognes. Reden is de Kimmeridge bodem die in Chablis zorgt voor een duidelijk droog en mineraal karakter met een uiterst verfijnde structuur. Ook het gebruik van eikenhout voor vergisting en rijping is in Chablis veel minder gangbaar dan elders in de Bourgogne. Uit Chablis komen uitsluitend witte wijnen, in kwaliteit oplopend van Petit Chablis (885 ha), Chablis, Chablis Premier Cru (samen 4.150 ha) tot de Chablis Grand Cru (105 ha).
Gegevens producent Op de kalkgronden rond het dorpje Chablis worden van de betere wijngaarden, waaronder van deze wijngaard, heerlijk frisse en elegante wijnen gemaakt. Het gerenommeerde domein van Lyne Marchive (haar eigen familienaam is de beroemde Tremblay familie) maakt hier sinds 1973 van de chardonnay druif verfijnde wijnen van grote klasse. In totaal bezit zij 29 ha, het merendeel is voor de Petit Chablis en Chablis, 7,6 ha voor 5 Premier Cru wijngaarden (Vau de Vey, Fourchaume, Côte de Léchet, Mont de Milieu en Montmains) en 1,3 ha Grand Cru wijngaard (77 are op de wijngaard Vaudésir en 53 are op Les Clos). In totaal produceert men op dit moderne domaine bijna 200.000 flessen per jaar. De kelders zijn uiterst modern, in 2014 is een nieuw deel in gebruik genomen. Van de productie wordt 90% geëxporteerd. Sinds 2018 hebben zoon Richard en dochter Amandine het stokje van Lyne overgenomen, terwijl de oenoloog van het domaine Guénolé Breteaudeau nog steeds met uiterste precisie de wijnen maakt. Respect voor terroir en de natuur staan hoog in het vaandel: percelen met oude stokken verkregen via massale selectie, bewerken van de wijngaarden met paarden tegen inklinken van de grond en geen gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Vanaf 2022-oogst biologisch gecertificeerd.
Serveren bij Als aperitief, bij lichte visgerechten, schaal en schelpdieren met diverse bereidingsmogelijkheden, groentegerechten en salades, milde kazen.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie De Premier Cru wijngaard 'Montmains' wordt samen met 'Fourchaume' beschouwd als de betere van de Premier Cru wijngaarden.
Allergeen sulfieten
Producent website domainedesmalandes.org
 

Andere wijnen van deze producent

Domaine des Malandes