mm

Cava Maria Rigol Ordi Rosat Reserva Brut Nature

Aanbieding
b2020750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 74802-2020
Producent Maria Rigol Ordi
Classificatie DO Cava de Guarda Superior Valls d’Anoia-Foix
Soort Wijn Volle, mousserende, rosé wijn (biologisch)
Druivenras(sen) pinot noir
Biologisch Biologisch
Land Spanje
Wijnregio Cataluña
Karakter Heel licht roze van kleur met een koperkleurig roze rand. Aangename fruitig met een geur van verse rozen, klaprozen, wilde aardbeien, bessen. In de smaak wat boter, custard en gebak met een hint van vanille en venkel. Naast de aangename zachte frisheid ook verfijnd wat noot en mooie autolyse tonen, verfrissend droog. Zeer zuiver, schoont de mond en blijft aangenaam lang na.
Wijnbereiding De basiswijn (pinot noir van de Mas Moió-wijngaard (395 m)) wordt gebotteld met kroonkurk en opnieuw in gisting gebracht. Rijping op fles gedurende minimaal 18 maanden (datum dégorgement staat op het rugetiket), zodat de zeer fijne mousse zich kan ontwikkelen. Geen dosage, dus in dit geval minder dan 1 gram/liter restsuiker na het handmatige dégorgement. De Cava blijft hierdoor schonend fris en aangenaam droog.
Gebied gegevens Het wijngebied Penedès in Catalonië/Catalunya (in totaal zo’n 43.000 ha) ligt ten zuidwesten van Barcelona. Het is een heuvelachtig gebied dat zich uitstrekt vanaf de kust tot ongeveer 35 km in het binnenland. Zo'n 28.000 ha zijn beplant met de wijnstok, waarmee Penedès een van de grootste gebieden voor mousserende wijn ter wereld is. Hier wordt zo’n 80% van alle Cava geproduceerd en als je naar geheel Cataluña kijkt 90%. De overige 10% van de bijna 38.000 ha in totaal voor Cava wordt gemaakt in zes andere Spaanse wijngebieden zoals Rioja, Navarra, Valencia ea. Cava heeft een eigen DO, maar mag dus als enige DO uit een groot deel (7 regio’s) van Spanje afkomstig zijn. Het gebied Penedès bestaat eigenlijk uit een drietal terrassen, waarvan de bodem gevarieerd is. Dit is voornamelijk kalksteen, met daarnaast zand en klei. Het zuidelijke gedeelte van het gebied grenst aan zee, wat uiteraard ook van invloed is op het klimaat. Het gebied wordt verdeeld in 3 subzones: Bajo Penedès, Penedès Superior en Penedès Central. Voorkomende druivensrassen zijn xarel.lo, parellada, macabeo, trepat, tempranillo (ull de llebre) en internationale rassen als chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, syrah, pinot noir ea. Naast de steeds betere stille wijnen is Penedès is voornamelijk bekend om haar productie van Cava. In het plaatsje Sant Sadurní d'Anoia zijn de beste Penedès- en Cava-producenten gevestigd.
Gegevens producent Het zeer kleine maar dynamische familiebedrijf Maria Rigol Ordi bestaat eigenlijk al sinds 1897 (destijds Cava Rigol geheten) toen de grootvader van Maria Rigol, Ordi Modest Rigol Tubella, de Cava-wereld betrad. In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft men toen helaas het huis vanwege de financiële situatie aan Freixenet moeten verkopen. Oma Maria Rigol pakte de oude familietraditie weer op begin jaren 80 en met kleindochter Anaïs Manobens Mora staat momenteel de derde generatie aan het roer na de herstart. Anaïs bouwt het kleine bedrijf verder uit en professionaliseert in alles. Een nieuw oud bedrijf dus met op dit moment zo’n 20% export. Sinds een aantal jaar bezit het bedrijf 10 ha wijngaard en in de toekomst zijn er plannen voor uitbreiding en een eigen wijnmakerij voor de basiswijnen. Op dit moment maakt Celler Piñol de basiswijnen van de eigen wijngaarden en koopt Anaïs al jaren bij vaste adressen basiswijnen bij, alles biologisch gecertificeerd en van hoog niveau. Een vast oenoloog helpt met de tirage (na het samenstellen van de blend: het bottelen van de definitieve blend met suiker en gist) en in de traditioneel gerestaureerde ondergrondse kelder rijpen de Reserva en Gran Reserva Cava’s minimaal 36 en 60 maanden op de lie, om zo een zeer fijne mousse en complexe autolyse tonen te krijgen. Rémuage vindt traditioneel met de hand plaats maar sinds kort beschikt men ook over een gyropallet. De productie bedraagt jaarlijks zo’n 80 à 90 duizend flessen, die allemaal met de hand gedegorgeerd worden. De etikettering is opvallend fris en verzorgd, net als alles bij dit kleine, maar vooruitstrevende huis dat super schone Cava’s maakt, allemaal Brut Nature dus loepzuiver.
Serveren bij Als aperitief, bij lichte visgerechten, tapas, groentegerechten, salades.
Serveertemperatuur 7 à 9ºC
Overige informatie Gemaakt als Champagne, dus met een tweede gisting op fles, in Spanje de 'Método Tradicional' genoemd. Wettelijk moet Cava minimaal 9 maanden sur latte rijpen. Brut Nature heeft wettelijk maximaal 3 gram restsuiker/l. Cataluña wordt in het Catalaans geschreven als ‘Catalunya’. Drie lokale druivenrassen worden in Cataluña voor de productie van cava gebruikt, de smaakvolle lokale xarel.lo, de wat neutrale macabeo (elders in Spanje wel viura genoemd), en de heerlijk frisse parellada. Voor rosé gebruikt men o.a. pinot noir en trepat. Sinds kort gelden er extra strenge eisen voor Cava de Guarda Superior Reserva en Gran Reserva (zoals minimaal 10 jaar oude stokken, verplicht bio per 2025 etc) en mogen er subgebieden van herkomst (in dit geval Valls d’Anoia-Foix) op het etiket vermeld worden. Wettelijk rijpt een Reserva minimaal 18 maanden.
Allergeen sulfieten
Producent website mariarigolordi.com