zz

Navarra Moscatel 'Sarasate' Vino de Licor

Aanbieding
2023750 ml
Dit product is alleen te bestellen in veelvoud van 6.

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 74810-2023
Producent Bodegas Corellanas
Classificatie DO Navarra
Soort Wijn Volle zoete witte wijn
Druivenras(sen) muscat à petits grains
Land Spanje
Wijnregio Navarra
Karakter Fonkelend gouden kleur. Intense aroma's van rijp fruit. Zachte, zoete smaak, heerlijk fris en schoon, vol en intens met een lange afdronk.
Wijnbereiding De gisting op lage temperatuur wordt onderbroken door toevoeging van wijnalcohol tot er 15% alcohol bereikt is. Men spreekt dan over een aangesterkte wijn. De niet vergiste suikers geven de wijn een natuurlijke zoetheid. De wijn kan prima langere tijd 'open staan' en dus per glas geserveerd worden. De wijn heeft 225 gram restsuiker en een alcoholpercentage van 15%. Volgens de Spaanse wijnwet is het dan een Vino de Licor.
Gebied gegevens Navarra, grenzend aan Rioja, is een wijngebied van ruim 11.000 ha DO-wijn in Noord-Spanje. De garnacha-druif, beroemd om zijn rosé, was in de 19e eeuw verreweg de meest aangeplante rode druif, anno nu is het aandeel van dit autochtone ras gedaald naar 42%, terwijl nu de tempranillo met 29% en de rassen cabernet sauvignon en merlot met samen 29% de wijngaarden voornamelijk domineren. Het gebied kent veel coöperaties, maar gelukkig steeds meer kwaliteitsbedrijven, die de enorme potentie van het gebied volledig benutten. Navarrawijnen kent vijf subgebieden. De drie noordelijke hooggelegen gebieden Tierra Estella, Valdizarbe en Baja Montana (samen 5.400 ha) met zeer gevarieerde bodems en een koel klimaat liggen op de uitlopers van de Pyreneeën en de twee zuidelijke, bijna vlakke en warmere gebieden Ribera Alta en Ribera Baja (samen 7.900 ha) liggen 80 km zuidelijker in het dal van de rivier de Ebro. Rondom het zuidelijk gelegen plaatsje Murchante worden prima basiswijnen gemaakt en bij Corella in Ribera Baja zijn de zeer oude bruingrijze bodems met kalksteen en het warme, droge klimaat met gemiddeld 450 mm regen uiterst geschikt voor de teelt van de muscat-druif. Naast een droge variant is het vooral de zoete dessertwijn die het gebied zijn vineuse bekendheid geeft. Naast wat moscatel maakt Navarra 55% rood, 14% wit en is het wijngebeid met het grootste aandeel rosado (31%) in Spanje.
Gegevens producent Bodegas Corellanas is in 1900 gesticht door de familie Malumbres. De regio rond Corella is het centrum van de muscat à petit grains-druif, die overigens ter plekke de moscatel a grano menudo heet, waarvan een zoete likeurwijn gemaakt wordt. Ook Malumbres startte met de productie van deze zoete wijn. Sinds 1940 wordt hier ook wit, rosé en rood gemaakt. In 1981 werd het bedrijf verkocht aan de broers Gustavo en Jorge Johansson. Zij breidden het aantal wijngaarden uit tot dertig, daarnaast wordt nog 20 ha gepacht van boeren in de directe omgeving van Corella. Het is een echt traditioneel familiebedrijf met veel aandacht voor kwaliteit. De jaarlijkse productie is gemiddeld 750.000 liter, goed voor 1 miljoen flessen. Ruim een kwart hiervan wordt geëxporteerd.
Serveren bij Bij desserts met fruit, crème brulée's, mousse's, sabayon, witte en melkchocolade, gebak, desserts met noten.
Serveertemperatuur 6 à 8ºC
Overige informatie Pablo de Sarasate (1844-1908) was een beroemd componist en violist uit Navarra.
Allergeen sulfieten
Producent website bodegascorellanas.com