rrr

Taaibosch Crescendo

Aanbieding
2020750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 73772-2020
Producent Taaibosch Wine Estate
Classificatie WO Stellenbosch
Soort Wijn Krachtige rode wijn
Druivenras(sen) cabernet franc 49%, merlot 36%, cabernet sauvignon 15%
Land Zuid-Afrika
Wijnregio Stellenbosch
Karakter Complexe en intense geur van donkerrood fruit, specerijen, ceder en hout. Zwarte bessen in geur en smaak, wat rijpe paprika, veel donker fruit van bessen en rijpe tannines. Prachtige balans tussen hout, fruit, tannine en zuren, wat potlood, en een lange complexe afdronk. In zijn jeugd al toegankelijk maar heeft zeker een enorm bewaarpotentieel.
Wijnbereiding De druiven van 20 jaar en oudere stokken worden met de hand geplukt, in kratten van 25 kg gedaan en na de pluk in koele ruimtes geplaatst. Na ontsteling en kneusing van de druiven wordt de wijn traditioneel vergist en via valdruk in rvs- en betonnen vergistingsvaten gedaan. Daarna ondergaat daarna nog enige tijd een maceratie (inweking). De wijn wordt 13 maanden gelagerd op Franse vaten van 225 l (30% nieuw eiken) en daarna 12 maanden op foudres van 9.000 l en betonnen tanks van 4.500 l. Daarna wordt de blend bepaald en de wijn gebotteld. Ongeveer 6-12 maanden na botteling wordt de wijn vrijgegeven voor verkoop.
Gebied gegevens Stellenbosch (bijna 12.200 ha) is een zeer bekend stadje in de WO (Wine of Origin) Coastal Region, onderdeel van de Western Cape (Geographical Unit) en de WO Stellenbosch is internationaal een van de bekendste districten in Zuid-Afrika. Beroemd is de stad om zijn universiteit waar menig wijnmaker zijn opleiding heeft gevolgd. Stellenbosch heeft 8 wards waaronder oa Devon Valley, Bottelary, Papegaaiberg en Polkadraai Hills. Landinwaards gelegen bergen als de Helderberg en Stellenboschberg zorgen voor verkoeling (door de hoogte) en beperken de invloed van de oceaan niet helemaal. Stellenbosch staat bekend om zijn rode Bordeaux-blends op basis van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, maar traditioneel staan hier nog steeds veel andere druivenrassen aangeplant zoals chenin blanc, sauvignon blanc, chardonnay en syrah. Ondanks de zeer goede reputatie van veel topproducenten wordt er hier en daar ook nog eenvoudige wijn gemaakt.
Gegevens producent Eikenhof behoort bij Taaibosch Wine Estate en is eigendom van de 5e generatie Oddo-familie. Samen met manager Willie Joubert, technisch directeur Schalk-Willem Joubert (ex Rupert & Rothschild) en de jonge wijnmaker Petri Venter worden hier prachtige wijnen gemaakt die typisch zijn voor Polkadraai Hills (een ward) in Stellenbosch. Eikenhof is het centrum van vier eigendommen waarvan het huidige domein uit ontstaan is. Tussen de False Bay en Eikenhof liggen glooiende Helderberg heuvels die de koele invloed van de oceaan bij False Bay en soms ook Table Bay (Tafelbaai) niet belemmeren. Eikenhof ligt tussen 220 en 280 m hoogte met vooral wijngaarden op het zuid en zuidwesten (koelere exposities). De wijn wordt bij het aangrenzende Taaibosch gemaakt. Taaibosch is bekend om zijn Crescendo-wijn die al sinds 1990 hier gemaakt werd. Toen de familie Oddo het bedrijf kocht hebben ze de naam veranderd in Taaibosch maar de naam Crescendo is in ere gebleven. Wijngaarden worden zo veel mogelijk biologisch behandeld en het bedrijf heeft de originele Kaapse flora weer teruggebracht. 55% van het oppervlakte bestaat uit natuurlijke Kaapse flora. Minimale interventie tijdens de vinificatie zorgt ervoor dat de wijnen optimaal in balans zijn en goed kunnen ouderen. Bodems bestaan hier uit Tafelberg zandsteen op een granieten onderlaag met verder wat beroemde Malmsbury schalie, voornamelijk bestaand uit kleimineralen (ook wel zachte leisteen genoemd). Wijngaarden van Taaibosch rijken tot 380 m hoogte in zijn net als bij Eikenhof maar 7,5 km verwijderd van False Bay. Eikenhof en Taaibosch prijken op menig wijnkaart van vooraanstaande restaurants in Zuid-Afrika en zal de komende jaren zijn renommee steviger gaan (be)vestigen.
Serveren bij Bij rood vlees, kalfsvlees, lam, wild en stoofvleesgerechten, risotto's, gerechten met paddenstoelen, pittige, harde en blauwschimmelkazen.
Serveertemperatuur 14 à 16ºC
Overige informatie Taaibosch is bekend om zijn Crescendo-wijn (cabernet franc gedomineerd): het paradepaardje van het bedrijf.
Allergeen sulfieten
Producent website taaiboschwines.com