zzz

Tokaji Aszú 5 puttonyos

Aanbieding
2011500 ml
Deze fles heeft een inhoud van: 500 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 67515-2011
Producent Béres
Soort Wijn Krachtige zoete witte wijn
Druivenras(sen) furmint 70%, hárslevelü 30%
Land Hongarije
Wijnregio Tokaj
Karakter Goudgele wijn, zeer intense geur van honing, gedroogd fruit, duidelijke botrytis en rijpingstonen. In de smaak een hele mooie balans tussen fantastische zuren en zoetheid, met tonen van gekonfijt fruit, abrikoos en vijgen en een voortreffelijke lange afdronk.
Wijnbereiding Bij de handmatige oogst worden in diverse plukgangen gezonde en sterk ingedroogde druiven, aangetast door de schimmel botrytis cinerea, apart gehouden en in een bepaalde verhouding (voorheen aangeduid in het aantal puttonyos) toegevoegd aan de gistende basiswijn. Na 24 tot 36 uur inweking wordt dit geperst waarna het geheel wordt vergist, traditioneel in kleine vaten van 136 liter, gönci genaamd (nu vaak op RVS). Na de vergisting rijpt de wijn nog minimaal 18 maanden op vat (RVS, gönci of ander formaat houtenvat). Sinds 2013 is een nieuwe wetgeving van kracht. Vanaf 1 januari van het derde jaar na de oogst mag de wijn op de markt gebracht worden met de vermelding Tokaji Aszú op het etiket als die tussen de 120 -150 gram per liter restsuiker bevat. Voorheen stond op het etiket Tokaji Aszú 5 puttonyos of Tokaji Aszú 6 puttonyos, dit mag nog wel. Tokaji Aszú 3 en 4 puttonyos worden sindsdien niet meer gemaakt.
Gebied gegevens Tokaj (gebied heette vroeger Tokaj Hegyalja, de Tokay heuvels) is het meest noordoostelijke wijngebied van Hongarije. Het gebied is smal en ca. 100 km lang, 5.840 ha zijn beplant met de wijnstok. De wijngaarden lopen gedeeltelijk door in Slowakije waar ook (Slowaakse) vaak meer oxidatieve Tokajsky wordt gemaakt. Door de aanwezigheid van de rivieren Bodrog en Tisza aan de voet van de uitlopers van de Zemplèn bergen heeft dit gebied een zeer gunstig micro klimaat. De bodem is een mix van diverse vulkanische gesteenten met löss, waardoor de verschillende wijngaarden een eigen karakter hebben. Dankzij de lange warme herfstperiodes, met ochtendnevels van de rivieren, worden in Tokaj al sinds de 16e eeuw zoete wijnen met botrytis gemaakt. Zes druivenrassen zijn toegestaan, de grootste met 60% aanplant is de furmint, hárslevelü (30%), sárgamuskotály oftewel de muscat à petit grains met 5% en de zéta, kövérszölö en kabar die samen ook 5% uitmaken. Het is een uniek gebied met de productie van fraaie droge wijnen tot de meest nobele zoete wijnen van de wereld. Sinds 2002 is het wijngebied Tokaj Unesco werelderfgoed.
Gegevens producent De familie Béres, in Hongarije zeer bekend van het homeopathische geneesmiddel Béres Druppels, heeft in 2002 het wijndomein in Erdöbenye gekocht. Inmiddels staat er een zeer modern wijnbedrijf met een wijnkelder voorzien van de modernste apparatuur. Van de 45 ha wijngaarden, die geheel rond het wijnbedrijf liggen, worden zeer karakteristieke droge, halfzoete en zoete Tokaj wijnen gemaakt. De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen. De familie is zeer begaan met de tradities van wijnmaken en het wijngebied Tokaj in het algemeen. Een jong, dynamisch bedrijf dat veel waarde hecht aan kwaliteit.
Serveren bij De klassieke combinatie Tokaji Aszú met foie gras, maar ook met zoete desserts met fruit, noten, specerijen zoals speculaas, pas op met donkere chocolade ivm bitters, maar ook om intens van te genieten zonder gerecht.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie De furmint druif geeft wijn met veel zuren, de schil is dun en zeer gevoelig voor botrytis. De harslevelü (betekent: lindeblad) geeft veel suikers en geurstoffen. Aszú betekent in het Hongaars edele; Puttony is een traditionele plukmand (inhoud ca. 25 kg) deze zijn inmiddels verdwenen, de term wordt nog gebruikt. De Tokaji-productiemethode is aan de Turken te danken die in 1620 de streek binnenvielen, waardoor de oogst pas in november werd binnengehaald. De druiven droogden in en verschrompelden (edele rotting) maar om iets te redden werden ze toch verwerkt. Tot ieders verbazing bleek deze wijnrot het suiker-gehalte te verhogen en de smaak van de wijn te verbeteren. De botrytis werd beschouwd als een godsgeschenk. Sinds 1730 is Tokaji een officiële herkomstbenaming en daarmee de eerste regio ter wereld.
Allergeen sulfieten
Producent website beresbor.hu