pp

Cerasuolo d'Abruzzo 'Iava' Vino Biologico

Aanbieding
b2023750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 69760-2023
Producent VignaMadre
Classificatie DOC Cerasuolo d'Abruzzo
Soort Wijn Volle rosé wijn (biologisch)
Druivenras(sen) montepulciano
Biologisch Biologisch
Land Italië
Wijnregio Abruzzo
Karakter Bleekroze kleur. In de geur intens fruitig en floraal. Een sappige, frisse structuur met heerlijk rood fruit, bosaardbei en toch ook een tikje tannine dat de wijn net dat beetje meer geeft dan een terrasrosé.
Wijnbereiding Oogst begin oktober. De vinificatie is modern, de gekneusde druiven krijgen een koude schilweking in roestvrij stalen tanks met gecontroleerde temperatuur. De wijn ondergaat géén malolactische gisting om de frisheid te behouden. Nadat de wijn gebotteld is, rust de wijn nog enige tijd op fles in de temperatuur gecontroleerde kelder.
Gebied gegevens Het wijngebied van de Abruzzen (bijna 33.000 ha) ligt in Midden-Italië, rondom de havenstad Pescara, aan de Adriatische Zee. Op de heuvels, de uitlopers van het Apennijnen gebergte, worden witte, rode (tweederde) en ook rosé wijnen gemaakt. Dit hoge gebergte met fraaie natuurparken en toppen tot 2912 meter hoogte (Corno Grande) beschermt de wijngaarden tegen de westen wind, de Adriatische Zee brengt ventilatie in het gebied. De ondergrond is hard en bevat naast klei veel kalk. Het gebied is vooral bekend van de rode wijnen, doorgaans tekent de montepulciano druif ervoor. Wit komt van de trebbiano abruzzese druif, of van de lokale rassen pecorino en passerina.
Gegevens producent Vignamadre is een familiebedrijf van vader op zoon. In 1830 plantte de familie Di Carlo de eerste wijnstokken. Momenteel wordt het geleid door Giannicola Di Carlo terzijde gestaan door zijn 2 zoons Daniele en Federico. Het bedrijf omvat nu 65 ha waarvan 600.000 flessen wijn gemaakt worden. De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, gunstig op het zuid/zuidoosten gelegen. Ze liggen verspreid over 11 percelen op 250 meter hoogte en slechts 5 km van de zee. Er wordt hier (al sinds 1988) op biologische wijze gewerkt (in 1991 gecertificeerd). Er wordt met de hand geoogst, een uiterst modern ingerichte kelder, en een visie sterk op kwaliteit gericht, zorgen voor een serie karaktervolle wijnen. Naast de wijnbouw wordt er ook een fraaie olijfolie geproduceerd.
Serveren bij Heerlijk als aperitief op het terras, bij gegrilde/geroosterde visgerechten, schaaldieren, licht vlees en gevogelte met mediterrane smaken, antipasti, salades, pasta's, groentegerechten.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie De Iava komt van een wijngaardperceel gelegen op een hoogte van ca. 350 m. met een zuidelijke ligging.
Allergeen sulfieten
Producent website vignamadre.it
 

Andere wijnen van deze producent

VignaMadre