w

Sauvignon Blanc 'Vecchie Scuole'

Aanbieding
2023750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 68352-2023
Producent Antonio Fattori Vignaiolo
Classificatie IGT Trevenezie
Soort Wijn Lichte witte wijn
Druivenras(sen) sauvignon blanc
Land Italië
Wijnregio Veneto
Gebied IGT delle Venezie
Karakter Lichtgeel van kleur met groene tinten. Verfijnde aromatische geur van jasmijn, vlierbes, meidoorn, wilde munt, grassig. In de smaak soepel en sappig sauvignon met citrus/limoen en exotisch fruit, heerlijk fris, kruidig, opwekkende zuren, aangenaam in de afdronk, zeer doordrinkbaar.
Wijnbereiding Het rendement per hectare van deze wijn is 60-70 hl, de leeftijd van de wijnstokken is 15 jaar. Eind augustus wordt met de hand geoogst. Na het ontstelen vindt aansluitend een zachte persing plaats, waarna de vaste delen in de most bezinken. De gisting vindt plaats in roestvrij stalen tanks op een gecontroleerde temperatuur van 12 graden. Na een lichte klaring wordt de wijn in januari volgend op de oogst gebotteld.
Gebied gegevens Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. Trevenezie is een nieuwe IGT sinds 2017, voorheen werd dit IGT delle Venezie genoemd, een zeer groot wijngebied ten noordoosten van de stad Verona in Noord-Italië. In de wat lagere heuvels van het gebied staan naast de bekende druivenrassen voor deze regio, zoals garganega en pinot grigio ook vele andere rassen waaronder sauvignon blanc. In Italië gedijt de druif uitsluitend op de koele uitlopers van de Alpen en Dolomieten. De wijn kenmerkt de kruidigheid en intensiteit waar sauvignon bekend om is, een plezierige allemansvriend met knisperige zuren en een aansprekende smaak met een aangename frisheid en goede doordrinkbaarheid. De stokken voor deze Sauvignon staan op een perceel van 2,7 ha. van vulkanische bodem van de Monte Calvarina op ca. 420 m. hoogte.
Gegevens producent De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Serveren bij Als aperitief, bij visgerechten zoals ceviche, schelpdieren, frisse salades, aspergegerechten, risotto met verse kruiden. Spinazie-ricotta flan.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Allergeen sulfieten
Producent website fattoriwines.com
 

Andere wijnen van deze producent

Antonio Fattori Vignaiolo