ww

Soave 'Danieli'

Aanbieding
2022750 ml

Wijnomschrijving

Wijnomschrijving
Artikelnummer 68320-2022
Producent Antonio Fattori Vignaiolo
Classificatie DOC Soave
Soort Wijn Volle witte wijn
Druivenras(sen) garganega
Land Italië
Wijnregio Veneto
Karakter Groengeel van kleur. Fraaie geur, waarin wit fruit, peer en bloemen, jasmijn. Rijke, elegante smaak, mooi in balans, perzik, citrusfruit, lekker sappig met frisse zuren en zeer verfijnd.
Wijnbereiding Het rendement per ha is gemiddeld slechts 65 hl, de leeftijd van de wijnstokken is 25 jaar. Afkomstig van een perceel op 150-250 meter met vulkanische bodem. Er wordt handmatig geoogst, zo'n 10% van de druiven een maand later, waardoor de druiven ingedroogd zijn. Na het ontstelen blijven de schillen 6 tot 8 uur op de most voor extra aroma. Dan vindt een zachte persing plaats, waarna de most een halve dag bezinkt. Na toevoeging van geselecteerde gist vindt de gisting plaats in roestvrij stalen tanks op een gecontroleerde temperatuur van 18 à 20 graden. Drinken binnen 3 jaar.
Gebied gegevens Het wijngebied Veneto (75.000 ha) grenst aan de Adriatische Zee en loopt tot aan het Gardameer en Trentino. Het is een van de belangrijkste wijngebieden van Italië in productieomvang. Verona en Venetië zijn de belangrijkste steden van het gebied. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in dit wijngebied. Het klimaat houdt het midden tussen het Alpenklimaat/landklimaat en het Middellandse Zee klimaat. De soms vulkanische bodem bestaat uit rode en bruine gronden op gruis, ook mergel en basalt. Wijnbouw in dit deel van Italië is al zeer oud en gaat terug tot vóór de jaartelling. 75% van de wijnen is wit. Soave is een groot wijngebied ten oosten van de stad Verona. In de vlakkere delen wordt de basis Soave gemaakt, terwijl de Soave Classico, slechts een kwart van de totale productie, gewonnen wordt op de heuvels rondom het dorp Soave. De basisdruif is de garganega (klemtoon op de 2e lettergreep), volgens de wet minstens 70%, veelal aangevuld met de trebbiano di soave, een kwaliteitsdruif druif sterk verwant aan de verdicchio, en dus niet te verwarren met de matige trebbiano di Toscana. Sinds 1993 mag naast trebbiano ook pinot bianco, pinot grigio of chardonnay toegevoegd worden. Moderne Soave’s ondergaan, zeker als chardonnay gebruikt wordt, vaak rijping op eiken vaten.
Gegevens producent De gebroeders Fattori, Giovanni en Antonio (de wijnmaker) hebben in 1997 een zeer moderne kelder gebouwd, voorzien van de meest moderne apparatuur, waardoor alle wijnen minimaal gezwaveld worden. Het zijn zeer innovatieve en gedreven wijnmakers, diverse boeren laten hier hun wijnen maken. Sinds begin vorige eeuw bezit de familie Fattori al wijngaarden in het gebied, momenteel zo’n 80 ha, waaronder 25 ha wijngaard op de zeer vulkanische hellingen van de Alpone vallei ten noordoosten van het dorp, gelegen op 150-450 meter boven zeeniveau. In 2009 kocht men 12 ha in Montecchia Col de la Bastia, waar Ripasso en Amarone gemaakt wordt. Naast de garganega druif voor Soave werkt men werkt ook met de lokale durello druif, nabij het dorp Roncà zijn percelen met pinot grigio en sauvignon blanc. Fattori maakt opvallend mooie wijnen, ze worden in toonaangevende vakbladen als Decanter en Gambero Rosso bij de top van het gebied geplaatst.
Serveren bij Als aperitief, lichte visgerechten, bij blank vlees, prima combinatie bij groentegerechten en risotto's, pasta's, salades.
Serveertemperatuur 10 à 12ºC
Overige informatie Fattori, letterlijk boer, is een zeer gangbare naam in het gebied. Danieli is de bijnaam, die de familie Fattori in de regio heeft. Trebbiano di Soave is een andere lokale naam voor verdicchio.
Allergeen sulfieten
Producent website fattoriwines.com
 

Andere wijnen van deze producent

Antonio Fattori Vignaiolo